ČUVENI ORAO KRSTAŠ Koji je natariji poznati prikaz orla krstaša u srpskom srednjovekovlju

M. M.

18:30

Zanimljivosti 0

Po izgledu podseća na surog orla, samo što je manji.

ČUVENI ORAO KRSTAŠ Koji je natariji poznati prikaz orla krstaša u srpskom srednjovekovlju
Printscreen youtube

 

 

Carski orao (lat. Aquila heliaca) poznatiji je na našim prostorima kao orao krataš. Svoje ime krstaš dao mu je narod zbog činjenice da se gnezdi na visokom drveću koje najobičnije ima krst na sebi(zapis).

Smatran je zaštitnikom polja i letine, tako da je narod imao običaj da kaže: Sretno je selo koje u svom ataru ima krstaševo gnezdo.  Najstariji prikaz dvoglavog orla krstaša u srednjovekovnoj Srbiji jeste onaj na odeždi kneza Miroslava, na njegovom ktitorskom portretu  iz 14. veka u Crkvi svetog Petra i Pavla u Bijelom polju, a koji je kopija portreta iz 12. veka.

Danas je orao krstaš na listi najugroženijih ptica u Srbiji. Zbog negativnog uticaja krivolovaca i otrova koji se upotrebljavaju u poljoprivredi od nekada 7 parova koji su nastanjivali delove Srbije danas je ostao samo jedna par na severu Banata.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading