OTKRIVEN NOVI PAR ORLA KRSTAŠA U BANATU U Srbiji ugrožen i preti mu opasnost od izumiranja (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Aktuelno 0

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova

OTKRIVEN NOVI PAR ORLA KRSTAŠA U BANATU U Srbiji ugrožen i preti mu opasnost od izumiranja (VIDEO)
Shutterstock/CARSKI ORAO

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su pre tri dana tokom terenskog rada u Banatu novi gnezdeći par izuzetno retkog orla krstaša.

Par orlova je naselio malo posećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gnezda na topoli, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orao krstaš je ranjiva vrsta na svetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i preti mu opasnost od potpunog izumiranja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova.

- Povećanje broja parova i širenje rasprostranjenja orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša. U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspešno izvedu potomstvo - navodi se u saopštenju.

Izvor: 24 sedam

Komentari(0)

Loading