Priča o "šokačkim divanima": Kako se nekad provodilo vreme uz muziku i druženje u Vojvodini
U Vojvodini, bogatoj tradiciji i specifičnom načinu života, postoji jedan gotovo zaboravljeni običaj poznat kao „šokački divani“. Ovi divani bili su posebni trenuci opuštanja, druženja i zabave, najčešće uz zvuke tamburice, pesmu i priču koja je spajala ljude u neraskidivo prijateljstvo.

Šta su "šokački divani"?
„Šokački divani“ predstavljaju tradicionalna okupljanja Šokaca, etničke grupe u Vojvodini, posebno rasprostranjene u okolini Sombora, Bača i Subotice. Reč "divan" označava druženje, razgovor i razonodu u kojima su se okupljali ljudi svih generacija. Ova okupljanja odvijala su se uglavnom u večernjim satima, na sokacima ili u dvorištima kuća.
Tamburica – duša divana
Možda vas zanima:

Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Možda vas zanima:

Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Možda vas zanima:

Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Nezaobilazni deo šokačkih divana bila je tamburica, instrument koji je imao ključnu ulogu u oblikovanju atmosfere. Uz tamburicu su se pevale stare pesme, plesalo se kolo, a često su se pričale i anegdote, što je činilo divane omiljenim oblikom druženja i razonode.
Običaji i atmosfera divana
Na divanima se sedelo u krugu ili na klupama postavljenim u dvorištu, a mladi i stari zajedno su uživali u razgovoru, šalama i pesmi. Nerado se propuštao ovaj događaj, jer je bio prilika da se čuju novosti iz sela, ali i da se očuva bliskost među komšijama.
Divani danas – čuvanje tradicije
Iako su danas retkost, šokački divani i dalje žive kroz razne festivale i manifestacije širom Vojvodine. Kroz njih, starije generacije prenose mladima deo bogate kulture, običaja i načina života koji ne sme pasti u zaborav.
Šokački divani su deo kulturne baštine Srbije, sećanje na vremena kada su se ljudi okupljali da uživaju jedni u drugima, u muzici i toplini zajedničkog druženja.

Biljka planine tajni: Rtanjski čaj za zdravlje i snagu
Na obroncima mistične planine Rtanj raste rtanjski čaj, endemska biljka koja je vekovima bila dragocen saveznik u narodnoj medicini i jedan od najpoznatijih simbola ovog kraja.

Vilino kolo i verovanja o vilama u srpskoj tradiciji
Od davnina, narodna mašta nastanjivala je planinske vrhove, izvore i šume vilama – prelepim i moćnim bićima koje su istovremeno darivale i kažnjavale, štitile i iskušavale.

U OVOM KRAJU SRBIJE KAD SMRT U FAMILIJI IDE PO REDU, SPREME PRASE I MUZIKU?! Oni su Crno dugme a na groblju su svirali čak i KOLO
Do sada su u Srbiji viđeni profesionalni fotografi, snimatelji ali i udovice na sahranama koje najbliži krug rodbine unajmi tog tužnog dana.

NEKOLIKO LEGENDI O ZLATIBORSKIM MESTIMA U nedavnoj prošlosti, Zlatibor se zvao Rujno
Naziv dolazi od župe Rujno kako se ceo ovaj region zvao.

Srpska snajka iz Kine zbog Nemanje je promenila i veru: Kad su otkrili da su u vezi, svi su ih pitali samo jedno
Jednom prilikom pokazala je i kako se njena majka prilagodila boravku u Srbiji i kako ju je učila da pravi sarmu i druga tradicionalna jela.
Komentari(0)