SRBIN KOJI JE PRVI U ISTORIJI OBORIO AVION SA ZEMLJE Heroj koji je branio nebo Srbije

Rakin pogodak uneo je pravu pometnju među preostale neprijateljske avione, koji su ostali bez predvodnika i, iznenađeni vatrom sa zemlje, nestali sa neba iznad Kragujevca

SRBIN KOJI JE PRVI U ISTORIJI OBORIO AVION SA ZEMLJE Heroj koji je branio nebo Srbije
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Raka Ljutovac je rođen 4. septembra 1887. godine u trsteničkom selu Poljna. Po izbijanju balkanskih ratova, Radoje biva mobilisan kao redov - artiljerac.

Kragujevac je po mnogo čemu prvi u istoriji savremene Srbije.Sa Metinog brda po prvi put je artiljeriskom vatrom oboren neprijateljski avion na ovim prostorima.Ovaj podvig izveo je redov Radoje Raka Ljutovac 30. septembra 1915. godine.

Pucao je, iz poljskog topa i oborio austrijski “rumpler”, koji je pao u centar grada. Posada: kapetan-izviđač Kurt fon Šefer i oficirski kandidat Oto Kirš su poginuli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

SRBIN KOJI JE PRVI U ISTORIJI OBORIO AVION SA ZEMLJE Heroj koji je branio nebo Srbije Arhiv Čačak

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Njegov podvig je tim značajniji ukoliko se u obzir uzme činjenica da Srbija u to vreme nije imala organizovanu protivavionsku artiljeriju, a pojava austrougarskih aviona naterala je srpsku vojsku da improvizuje odbranu.

30. septembra 1915. godine Kragujevac je napalo sedam nemačkih aviona. Najavile su ih sirene iz Vojnotehničkog-zavoda i obližnjih mlinova. Avioni su na grad bacili 45 bombi.

Raka je događaj posle prepričavao svom praunuku Zvonimiru Ljutovcu.

"Drhtala mi je ruka da ne smem da promašim. Ja sam stavio na topče končić. Napravio sam krstić i gađao kroz cevku, vodeći top kako avion leti, sa preticanjem od, možda, dva polja avionske dužine. Tad sam opalio i to je to."

Nakon čestitanja na podvigu, komandir mu je dao konja kojim je Radoje odjahao u grad i došao pored zapaljenog aviona. Zajedno sa avionom tu si gorela i tela neprijateljskih pilota i Radoje im je u stavu mirno salutirao i odao počast.

Piloti su bili kapetan fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš. Građani su shvatili da je to artiljerac zaslužan za obaranje aviona i slavili su ga i čestitali mu. Stiglo je i zvanično priznanje, Radoje je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara.

Kasnije je na Solunskom frontu unapređen u čin narednika.U jesen 1918. godine učestvovao je u proboju Solunskog fronta.

SRBIN KOJI JE PRVI U ISTORIJI OBORIO AVION SA ZEMLJE Heroj koji je branio nebo Srbije WIKIMEDIA COMMONS
 

Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968. godine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading