ODAN I HRABAR ČUVAR SA KRVLJU VUKA Srpski odbrambeni pas koji ne poznaje strah

Njegov predak, srpski mastif, po nekim mišljenjima je opevan i u kosovskim pesmama

ODAN I HRABAR ČUVAR SA KRVLJU VUKA  Srpski odbrambeni pas koji ne poznaje strah
Printscreen

Predak srpskog odbrambenog psa bio je srpski mastif, a kada je rasa nastajala njen tvorac i travar Nenad Gavrilović hteo je da napravi rekonstrukciju ove stare srpske rase.

Srpski odbrambeni pas (SOP) je rasa nastala na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera.

Približna genetika se može podeliti na to da ovi psi imaju pet odsto vučjeg gena, pet odsto gena američkog staford terijera i po oko 30 odsto gena rotvajlera, napuljskog mastifa i ovčarskog psa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukrštanja su završena 1991. godine, pa se ta godina uzima kao godina nastanka rase. Tvorac rase je gdin Nenad Gavrilović. Njegova želja i ideja su bile da rekonstruiše veoma staru, izumrlu rasu koja potiče još iz srednjeg veka - „srpskog mastifa“.

ODAN I HRABAR ČUVAR SA KRVLJU VUKA  Srpski odbrambeni pas koji ne poznaje strah Printscreen
 

Srpski mastif je u srednjem veku bio elitni pas koga su posedovale samo velmože i knezovi, odnosno sama aristokratija tog doba. Postoji sličnost između srpskog mastifa i njegove sadašnje rekonstrukcije SOP-a.

Srpski odbrambeni pas je snažan pas, ni zdepast, ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas koji je izuzetno izdržljiv i kome ne smetaju atmosferske prilike. Veoma su hrabri, inteligentni i odani čuvari.

Interesantno je da SOP-a ne plaši ni pucanj iz pištolja ili puške, već samo uvećava njegovu pažnju. Ovo je najbolji čuvar, ljudi, domaćinstava, stoke, i spreman je da se bori po cenu života da bi zaštitio svog vlasnika

To je pravi odbrambeni pas koji brani svog gospodara. On je uvek desetak metara udaljen od vlasnika i neverovatno je privržen svom gazdi.Iz tog razloga ne prihvataju novog vlasnika i novi autoritet jer smatraju da su tim činom izdani od starog gospodara. U stanju su da zbog toga odbijaju hranu čak i vodu.

SOP se javlja u više boja: crni, crno tigrasti, sivi, sivo tigrasti, žuti, medeni, tigrasti. Beline su dozvoljene do 30%. Plašt psa ne sme biti sa belinama, najpoželjnije je da bude jednobojan.Mužjaci su težine od 55 do 70 kg dok su ženke nešeto lakše i telesna masa im se kreće od 50-65 kg. Životni vek im je do 20 godina.

A, njegov predak, srpski mastif, po nekim mišljenjima je opevan i u kosovskim pesmama

U pesmi "Smrt majke Jugovića" postoji stih "zalajaše devet ljutih lava" i tu se misli na ove pse...

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading