PULINI ČUVAJU OVCE I KAMILE U KUVAJTU Sremski stočari se zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Dva sremska pulina – ovčarska psa stigla su i na Bliski istok 2009. godine, da na imanju Valida Abdulrahmana, službenika ministarstva odbrane Kuvajta, čuvaju veliko stado ovaca i kamila koje drži ovaj veleposednik.

PULINI ČUVAJU OVCE I KAMILE U KUVAJTU Sremski stočari se zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada (VIDEO/FOTO)
Shutterstock

Puline, koje uzgaja Specijalni rezervat prirode „Bara Zasavica” kod Sremske Mitrovice, poklonio je ovom Kuvajćaninu upravnik rezervata Slobodan Simić.

Pulin ili Srpski ovčarski pas je tradicionalni pastirski pas u Srbiji, poreklom iz Vojvodine, poznat i kao Vojvođanski ovčarski pas.

To je kontroverzna rasa pasa, neki ga hvale a drugi, ponekad i kinolozi, ga ponižavaju, smatrajući da je samo mešavina na osnovi hrvatskih i mađarskih ovčara i nije zasebna pasmina. Ali samo oni razumeju vrednost pulina koji su ga ili posedovali kao vernog i odanog psa u domaćinstvu ili videli kako je koristan u čuvanju ovaca. Kaže se "Jedan pulin vredi kao trojica čobana".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

PULINI ČUVAJU OVCE I KAMILE U KUVAJTU Sremski stočari se zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada (VIDEO/FOTO) vikipedija/Vojvođanski pulin

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Abdulrahman je bio u gostima kod našeg sugrađanina Jove Vukadinovića, posetio „Baru Zasavicu” i kad sam mu objasnio kako su pulini izvanredni čuvari stoke, posebno ovaca, Valid je poželeo da nabavi par njih i da ih drži na imanju. Poklonio sam mu dvoje mladih pulina, Citru i Bojtara, i oni su već u Kuvajt Sitiju, gde čuvaju veliko stado ovaca i kamila, a njihov vlasnik je veoma zadovoljan, pa verujem da će biti nove potražnje za vrednim sremskih pulinima, a može to postati i dobar izvozni posao, ko zna – kaže Slobodan Simić.

Valid je, inače, obećao upravniku rezervata da će ga pismom obavestiti kako se pulini snalaze u novom podneblju. Slobodan kaže da nije ni sumnjao da će se kerovi dobro pokazati i to se obistinilo.

– Zašto bi tamo bili lošiji čuvari stada nego ovde, kad se sremski stočari zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada – dodaje Simić.

Koliki značaj Slobodan Simić pridaje ovoj rasi pasa govori i podatak da je u samom centru Sremske Mitrovice, ispred kancelarija rezervata „Bara Zasavica”, podigao spomenik svinji rase mangulica i sremskom pulinu, koji je bio večiti pratilac krda mangulica na ispašama širom sremskih polja.

Neobičan spomenik u centru Sremske Mitrovice, carske varoši, otkriven je životinjama u čast. Mangulica i pulin, sremska svinja i pas čuvar, dobili su tako jedini spomenik u Sremu. Uz tamburaše i posluženje, javnosti je delo, umetnički rad vajara Vladimira Tovića, predstavio doajen srpskog glumišta Aleksandar Berček i sam poreklom iz Srema.

PULINI ČUVAJU OVCE I KAMILE U KUVAJTU Sremski stočari se zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada (VIDEO/FOTO) Printscreen/Youtube/spomenik pulinu u Sremskoj Mitrovici
 

– Uz sve što radimo na „Bari Zasavici”, uzgajamo i puline i do sada smo poklonili 88 štenadi, ali svi su na prostorima bivše Jugoslavije. Citra i Bojtar su prvi „izvozni pulini”, nadamo se, i prethodnica ove rase pasa na Bliskom istoku – naglašava Slobodan Simić.

Izvor: politika, danas, vikipedija

Komentari(0)

Loading