OMRAŽENU KULU SRUŠIO SRPSKI KNEZ Mnogi gradovi u Srbiji nose imena u čast nekadašnjih vladara!

J. K.

17:21

Zanimljivosti 0

Omražena u narodu, budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.

OMRAŽENU KULU SRUŠIO SRPSKI KNEZ Mnogi gradovi u Srbiji nose imena u čast nekadašnjih vladara!
Shutterstock

 

Dosta gradova u Srbiji su dobili imena u čast nekadašnjih vladara. Tako imamo Donji i Gornji Milanovac, koji osim što su dobili imena po vojvodi Milanu Obrenoviću, nisu ni na koji način povezani.

Kraljevo isto nosi ime po Milanu, ali kralju Milanu Obrenoviću, a Obrenovac nosi ime po Milošu Obrenoviću. To nisu svi gradovi koji nose ime po Obrenovićima, tu je i Knjaževac, koji  nosi ime po knjazu Milošu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pre imena Knjaževac mesto se zvalo Gurgusovac, a priča o poreklu tog imena su razna.Prema narodnom predanju ime je dobio po gukanju golubova grivaša-gurgusana, koji su nastanjivali okolne guste šume, po svetoj Đurđevoj vodi (od turskog Gjurgu-Đorđe i su- voda) blizu Miletine crkve pod Tresibabom, te po Grguru, najstarijem sinu Đurđa Brankovića.

Činjenica da na ovim prostorima postoje rimska utvrđenja navodi i na pretpostavku da naziv potiče od latinske reči gurgus (dolinica, plodna zemlja) ili gurgustium ( kolibica, krčma, konoba), što se vezuje za gajenje vinove loze i proizvodnju vina. U literaturi se pominje još nekoliko imena, a jedno od njih je Kuršundžu – palanka, koju pominje turski putopisac Evlija Čelebija 1663.

Kako je došlo do promene imena? U nekadašnjem Gurgusovcu nalazila se i kula, koja izgrađena u periodu između 1842. i 1844 godine. Nalazila se na nekadašnjoj lokaciji turskog šanca, a umesto vojnog objekta, kula je postala zatvor u kome su zatvarani protivnici režima.

Nakon dinastičke smene 1858. godine kula je porušena, a od 17. januara 1859. godine u čast slavnog knaza Miloša Obrenovića varoš dobija ime Knjaževac.

Komentari(0)

Loading