TAJNA BAROKNE KUĆE U BEOGRADU Najstarija zgrade u srpskoj prestonici nalazi se na Dorćolu, mnoge priče se vezuju za nju! !

J. K.

16:12

Zanimljivosti 0

Uprava koja se nalazila u Beogradu je brzo prionula da razoreni grad obnovi i preuredi po ugledu na evropske gradove.

TAJNA BAROKNE KUĆE U BEOGRADU Najstarija zgrade u srpskoj prestonici nalazi se na Dorćolu, mnoge priče se vezuju za nju! !
Printscreen/Youtube

 

Period od dve decenije nakon Požarevačkog mira je kratak period kada se Beograd i deo Srbije našao oslobođen od Turaka i nalazio se pod austrijskom vlašću. Uprava koja se nalazila u Beogradu je brzo prionula da razoreni grad obnovi i preuredi po ugledu na evropske gradove.

Upravo iz tog perioda potiče najstarija kuća Beograda. Napravljena je između 1724. i 1727. godine , a graditelj je bio Nikol Doksat de Morez (inžinjer i pukovnik austrijske vojske). De Morez je bio zadužen i da ojača zidine Kalemegdanske tvrđave. Pored kuće, koja i dan danas stoji na adresi Cara Dušana 10, nalazilo se nekoliko kuća koje su napravljene u tom periodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posebno je interesantan podrum kuće, koji je napravljen lučno i ojačan da izdrži težinu kuće. Pretpostavlja se da su kuće u ovom delu grada za vreme austrijske uprave bili povezani podrumima i lagumima koji su vodili do Kalemegdana. Misterija ove kuće je dodatno pojačana pričom o pogubljenju Nikole Doksata de Moreza zbog izdaje ili zbog tajne koju je znao o podzemnim putevima Beograda.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading