NEVEROVATNE MISTERIJE BEOGRADA Činjenice o srpskoj prestonici koje sigurno niste znali, jedna je od najstarijih u Evropi!

J. K.

20:12

Zanimljivosti 0

Beograd koji je čudnovat sam po sebi, krije još mnogo tajni koje se polako otkrivaju, a ko zna koliko ima onih koje nisu još otkrivene.

NEVEROVATNE MISTERIJE BEOGRADA Činjenice o srpskoj prestonici koje sigurno niste znali, jedna je od najstarijih u Evropi!
Shutterstock

 

Možda ste mislili da znate sve o našem glavnom gradu, ali Beograd je tu da nas uvek iznenadi, osveži i pruži nam nešto novo.

Ovo su pet stvari koje verovatno niste znali o našoj prelepoj prestonici:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Beograd je jedan od najstarijih prestonica u Evropi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi tragovi gradskog naselja datiraju još iz trećeg veka pne, koje su Kelti sagradili.Poznato je i da je Vinčanska kultura, nadomak Beograda,starija čak i od Mesopotamije, što govori o najranijim civilizacijama koje su naseljavali baš ove prostore. 

2. U Beogradu se vodilo preko 115 bitki

Iz tog razloga je Beograd često u prošlosti nazivan i Beli Feniks.Bio je uništavan i renoviran preko 45 puta! S obzirom na dobru stratešku poziciju, Beograd je bio konekcija između Zapadne i Orijentalne Evrope, te su na ovim prostorima bili i Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Turci i Austrougari. 

3. Prva kafana u Evropi

Ne samo da smo poznati po kafanama i noćnom životu, ali za to očigledno postoji dobar razlog i to istorijski! Zabeleženo je da je prva kafana u Evropi otvorena na Dorćolu u 16. veku, mogo pre nego što su otvorene u drugim metropolama u Evropi poput Pariza, Londona ili Rima. 

4. Grad ispod grada 

Ceo Beograd leži na ostacima antičkog grada.Postoji ceo jedan grad ispod Beograda, sa mnoštvo tunela, tajnih prolaza i više od 100 pećina.Postoje čak i turističke ture koje vode kroz jedan mali deo tog podzemnog grada.

5. Hram Svetog Save 

Jedan od najvećih Pravoslavnih hramova na svetu nalazi se baš u Beogradu, koji je ujedno i jedan od simbola našeg grada.Visine je 70 metara, a krst na vrhu kupole urađen je ceo od pozlate i njegova visina je 12 metara.Ova prelepa građevina lepa je i spolja i iznutra.Posebnu pažnju posetilaca privlači kripta koja se nalazi ispod hrama, tačnije ona se prostire između temelja Hrama i arhitektonski predstavlja samostalni podzemni objekat.Ovo fascinatno zdanje nalazi se na čak 2000 kvadratnih metara urađenih u stilu vizantijske arhitekture. 

Komentari(0)

Loading