NEVEROVATNE MISTERIJE BEOGRADA Činjenice o srpskoj prestonici koje sigurno niste znali, jedna je od najstarijih u Evropi!

J. K.

20:12

Zanimljivosti 0

Beograd koji je čudnovat sam po sebi, krije još mnogo tajni koje se polako otkrivaju, a ko zna koliko ima onih koje nisu još otkrivene.

NEVEROVATNE MISTERIJE BEOGRADA Činjenice o srpskoj prestonici koje sigurno niste znali, jedna je od najstarijih u Evropi!
Shutterstock

 

Možda ste mislili da znate sve o našem glavnom gradu, ali Beograd je tu da nas uvek iznenadi, osveži i pruži nam nešto novo.

Ovo su pet stvari koje verovatno niste znali o našoj prelepoj prestonici:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Beograd je jedan od najstarijih prestonica u Evropi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi tragovi gradskog naselja datiraju još iz trećeg veka pne, koje su Kelti sagradili.Poznato je i da je Vinčanska kultura, nadomak Beograda,starija čak i od Mesopotamije, što govori o najranijim civilizacijama koje su naseljavali baš ove prostore. 

2. U Beogradu se vodilo preko 115 bitki

Iz tog razloga je Beograd često u prošlosti nazivan i Beli Feniks.Bio je uništavan i renoviran preko 45 puta! S obzirom na dobru stratešku poziciju, Beograd je bio konekcija između Zapadne i Orijentalne Evrope, te su na ovim prostorima bili i Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Turci i Austrougari. 

3. Prva kafana u Evropi

Ne samo da smo poznati po kafanama i noćnom životu, ali za to očigledno postoji dobar razlog i to istorijski! Zabeleženo je da je prva kafana u Evropi otvorena na Dorćolu u 16. veku, mogo pre nego što su otvorene u drugim metropolama u Evropi poput Pariza, Londona ili Rima. 

4. Grad ispod grada 

Ceo Beograd leži na ostacima antičkog grada.Postoji ceo jedan grad ispod Beograda, sa mnoštvo tunela, tajnih prolaza i više od 100 pećina.Postoje čak i turističke ture koje vode kroz jedan mali deo tog podzemnog grada.

5. Hram Svetog Save 

Jedan od najvećih Pravoslavnih hramova na svetu nalazi se baš u Beogradu, koji je ujedno i jedan od simbola našeg grada.Visine je 70 metara, a krst na vrhu kupole urađen je ceo od pozlate i njegova visina je 12 metara.Ova prelepa građevina lepa je i spolja i iznutra.Posebnu pažnju posetilaca privlači kripta koja se nalazi ispod hrama, tačnije ona se prostire između temelja Hrama i arhitektonski predstavlja samostalni podzemni objekat.Ovo fascinatno zdanje nalazi se na čak 2000 kvadratnih metara urađenih u stilu vizantijske arhitekture. 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading