PRESTONI KRST KRALJA MILUTINA Zbog svoje lepote, a i u iščekivanju povratka moštiju, krst je nazvan krstom Svetorodnoga Kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Povodom slave manastira Banjska, Sv. Arhiđakona Stefana, avgusta meseca 2007. god, obnovljena je tradicija imenovanja slavskog domaćina, tako da je za sledeću 2008. godine episkop Artemije predao slavski kolač gosp. Dejanu Radojeviću iz Kosovske Mitrovice.

PRESTONI KRST KRALJA MILUTINA Zbog svoje lepote, a i u iščekivanju povratka moštiju, krst je nazvan krstom Svetorodnoga Kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (FOTO)
vikipedija/Prestoni krst kralja Milutina

Tom prilikom gosp. Radojević je darivao manastirsku riznicu prelepim filigranskim prestonim krstom za čiju izradu je utrošeno 2 kg čistog srebra, 33 prirodna bisera, 25 granata i 50 korala. Krst je visok 51 cm. Krst je rad poznatog srpskog srebrodelca, Gorana Ristovića — Pokimice iz Kraljeva, i vrhunski je izveden tehnikom srednjovekovnog prizrenskog filigrana.


Zbog svoje lepote, a i u iščekivanju povratka moštiju, krst je nazvan krstom Svetorodnoga Kralja Stefana Uroša Drugog Milutina.
PRESTONI KRST KRALJA MILUTINA Zbog svoje lepote, a i u iščekivanju povratka moštiju, krst je nazvan krstom Svetorodnoga Kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (FOTO) vikipedija/Škrinja za krst
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krst je smešten u drvenu škrinju dimenzija 59 cm X 39 cm X 24 cm koja je sa spoljne strane ojačana kovanim gvožđem sa rezom i katancem. Unutrašnja strana škrinje je tapacirana plavim moherom i dekorisana posrebrenim nitnama na spojevima romboidnih polja i po unutrašnjim rubovima. Sam krst je položen na tapaciranu podlogu i pričvršćen sa dva kožna kaiša. Sa unutrašnje strane poklopca koji je takođe tapaciran i dekorisan posrebrenim nitrnama, privezana sa dva kožna kaiša smeštena je ručno ispisana hrisovulja. U poklopcu škrinje nalazi se majstorski rad našeg čuvenog kaligrafa Svetozara Pajića Dijaka iz Novog Sada — hrisovulja dimenzija 100 cm h 30 cm, ručno ispisana na jarećoj koži — pergamentu sa dekorativnim zastavicama i inicijalima.

Na hrisovulji je ispisan uvod u žitije Sv. Kralja Milutina koje je napisao Arhiepiskop Danilo i glasi:

„Vazljubljeni ljubitelji Hrista, evo se sada sprema um slaboga samisla hudoga i smrtnoga tela moga, i hoće da prinese dostojne pohvale onima koji Hrista zavoleše. Ali ne znam kako i gde da nađem reči za to. No najpre spomenuh Boga, i uzveselih se, i onda pripadam ovima koje hoću da pohvalim, i molim se i govorim: Dobri i svemilostivi i najmilosrdniji i nezlobivi Gospode, koji ne želiš smrti ljudima, nego hoćeš da se svi obrate i upute na pokajanje. Koji si rekao u Tvome svetom Evanđelju: Molite se i daće vam se (Mt. 7,7); i opet: Što god uzmolite u molitvi verujući, sve će vam se to dati (Mt. 21,22). Zato i ja molim Tvoje najmilosrdnije čovekoljublje, da mi se da reč za otvaranje usta mojih, darovana mi Tvojim Svetim i Životvornim Duhom. Jer, utvrđivan i urazumljivan Njegovom svedarivajućom blagodaću, moći ću i ja, grešni i ništavni sluga Tvoj, da iskažem neka dela od mnoštva neiskazanih čudesa Tvojih na nama, a takođe i dostojnim rečima da pohvalim ove sluge Tvoje i gospodu moju, koje Tvoja božanska blagodat venča i uzveliči i proslavi iznad mnogih moćnih i slavnih na zemlji.”

Manastir Banjska na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading