HUMOR NA PREPOZNATLJIV PIROTSKI NAČIN U tradicionalnoj kulturi ovog kraja, svadba je običaj koji obavezuje učesnike na najsmelije šale (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Šala u pirotskom kraju je za najsmelije i najdarovitije šaljivdžije i pamte je kao posebnu dragocenost

HUMOR NA PREPOZNATLJIV PIROTSKI NAČIN U tradicionalnoj kulturi ovog kraja, svadba je običaj koji obavezuje učesnike na najsmelije šale (VIDEO)
Printscreen/Youtube

U tradicionalnoj kulturi pirotskog kraja svi rado prihvataju šalu i vesele ljude (šala je od Bóga ostála.) Šalu je Bog za čoveka ostavio. (Men da mi néje sméjat, odávna bi umrlá.). I trude se da im svaka šala bude primerena prilici (Čovék móra da znáje kojé za kudé je i za kadá je.) i čoveku (Nemáj šálu sas budálu. Kogá mlógo ne poznávaš, ne zakáčaj ga mlógo.), a onoga ko izgubi meru u šali, opomenu (Tóva néje za týva.) ili ga oštrije prekore (Kadá bi znal kojé za kudé je, ne bi mlatil ko prázna vodenica.).

Šala ne sme da bude podrugljiva i zla (Ne šegýj se da te ne stigne.) ili bestidna i ponižavajuća za bilo koga od prisutnih (Tája alá ismeši ženéte, pobégoše.). Smeh obnavlja prirodnost u odnosima između ljudi.

Jedan takav primer se desio za obeležavanje zlatne svadbe u Pirotu. Prijatelj ovog starog para se našalio da bi bilo lepo da imaju još dece:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U sredinama koje visoko cene i koriste šalu, kakve su Gornji Visok, dolina Jerme i šira okolina Babušnice, gotovo da nema licemerja, lažnih odnosa, lažnih autoriteta i lažnih vrednosti, a nema ni agresivnosti, snishodljivosti, ogovaranja, sebičnosti, straha od nepoznatih osoba i tuđih vrednosti, i nema nesnalaženja među ljudima. Tamo se šale najsmelijih i najdarovitijih šaljivdžija pamte kao posebna dragocenost, brzo se šire i stižu do svakog u čitavom kraju, dok je u ostalim delovima pirotskog kraja sklonost prema šali na širem prostoru manje izražena i zavisi od seoske ili porodične tradicije i ličnih sklonosti.

I paradoks je, a možda i nije, da je sklonost ka šali obrnuto srazmerna sa ugodnim životom, pa je najviše ima tamo gde su muka i patnja česte i izrazitije, i gde se dosetljivost i duh visoko cene. Veseli pristup ljudima, ma kakvi da su, i veseli pristup životu, ma kakav da je, obnavlja duh i snagu, pojačava motivaciju i socijalni imunitet, olakšava međusobno praštanje i usmerava ličnost ka druženju i međusobnom pomaganju, pa oni koji su naklonjeni šali i koji podstiču veselost u svakoj prilici, ređe od ostalih imaju trenutke praznine i beznađa.

BONUS VIDEO:

Izvor: Dragoljub Zlatković, nbpi

Komentari(0)

Loading