KAKO JE ZDRAVO! ZAŽIVELO U NAŠEM JEZIKU Evo ko je zaslužan za uvođenje u upotrebu ovog pozdrava u naš svakodnevni govor

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Svakodnevno upotrebljavamo pozdrav Zdravo! Ipak, malo znamo o tome kada je, kako i gde ovaj pozdrav, rasprostranjen u srpskom i drugim slovenskim jezicima, zaživeo u svakodnevnoj upotrebi.

KAKO JE ZDRAVO! ZAŽIVELO U NAŠEM JEZIKU Evo ko je zaslužan za uvođenje u upotrebu ovog pozdrava u naš svakodnevni govor
Shutterstock

Pozdrav predstavlja način iskazivanja blagonaklonosti pri susretu ili rastanku dve ili više osoba. Verbalno, to je iskazivanje kratke reči ili fraze svojstvene određenoj kulturi, a u fizičkom smislu može se manifestovati rukovanjem, poljupcem, mahanjem rukom...

Svi indoevropski pozdravi su istog porekla i uvek znači mir, zdravlje, dobro, usluga, Bog. U prošlosti rukovanje je bio dokaz da se u ruci ne krije oružje, a sam pozdrav uglavnom nagoveštava dobru nameru, kako bi se druga strana uverila da ne preti opasnost.

Šezdesetih godina 19. veka u Somboru, tada pretežno srpskom i bunjevačkom gradu (prema podacima popisa iz tog vremena, ovde je tada živelo oko 46% Srba i oko 23% Bunjevaca), u kome je snažan uticaj na mlade i obrazovane Srbe imala organizacija "Omladina srpska", pokrenuto je omladinsko udruženje "Gružani", nazvano tako po okrugu Gruža u Srbiji. Oni su, kako u svojim mladalačkim sećanjima beleži ovdašnji srpski politički predvodnik dr Nika Maksimović, Somborcima bili uzor srpskog rodoljublja, pregalaštva i junaštva. U njemu su najviđeniji omladinci bili potomci uglednih i imućnih starih somborskih srpskih porodica Bikar, Vujić, Vukićević, Grgurov, Jerasović, Konjovič, Lalošević, Leović, Maksimović, Popović i drugih.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KAKO JE ZDRAVO! ZAŽIVELO U NAŠEM JEZIKU Evo ko je zaslužan za uvođenje u upotrebu ovog pozdrava u naš svakodnevni govor Printscreen:vikipedija

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Mladi somborski "Gružani" bili su izuzetno aktivni u zalaganju za slobodu, narodna i ustavna prava, prosvetu, napredak i boljitak ovdašnjih Srba. Propovedali su svoja načela u crkvi, za školskim katedrama, na pozornicama, tribinama, prelima i besedama, ili su pisali po listovima. Osnivali su i korisne ustanove srpskog naroda (pevačku, šahovsku, pozorišnu). Mnogi od njih, koji su završili visoke škole u Pešti, Beču ili Požunu (Bratislavi), postali su gradski upravitelji, te su, kako piše Nika Maksimović, vladali neograničeno, sretno i slavno, u čistom srpskom duhu u Somboru, u okolini, u Bačkoj... Vodili su otvorenu politiku svetu na vidiku, prezirali su diplomatisanje i mrska im je bila svaka politička taktika, već su jurišali - pa šta Bog da i sreća junačka!

"Gružani" su javno govorili samo srpskim jezikom, mada su, završavali visoke škole, savršeno znali nemački i latinski, a znatan deo njih i mađarski, te su, malo po malo, potpuno iz društvenog života u Somboru istisnuli nemački jezik. Maksimović piše da, kada bi se kakva srpska frajlica (gospođica) po modi tadašnjeg vremena počela da "nemča" (govori nemački), "Gružanin" bi joj prišao i pitao je: A zašto nemčate? Pa ionako se zna da Vi, gospođice, ne znate nemački. I to je bio lek, a takva "frajlica" brzo je postajala najgružanskija srpska sestrica.

KAKO JE ZDRAVO! ZAŽIVELO U NAŠEM JEZIKU Evo ko je zaslužan za uvođenje u upotrebu ovog pozdrava u naš svakodnevni govor Printscreen:vikipedija
 

 

U vreme delovanja somborskih "Gružana" ljudi su se pozdravljali sa "Sluga", "Sluga pokoran", "Ljubim ruke", "Pomoz' bog", "Faljen Isus" ili "Servus" (mađarski pozdrav koji je ušao u srpski i bunjevački govor). "Gružani" su ove pozdrave smatrali nedostojnim slobodnog čoveka i počeli međusobno da se glasno i gromko pozdravljaju pozdravom "ZDRAVO!". Naravno, taj pozdrav nije bio izmišljen u Somboru, ali je (moguće po ruskom uzoru) u svakodnevni govor uveden upravo ovde. Tim pozdravom su se pozdravljali i braća i sestrice "Gružani", a Nika Maksimović u svojim sećanjima piše kako niko nije umeo to ZDRAVO! tako gromovito izreći Joca Jeras (Jerasović), kada bi sa praga svog dućana na ćošku Solarskog sokaka (Čitaoničke) i Glavne ulice, ovim pozdravom pozdravljao nekog "Gružanina" ili "Gružanku", te se sve orilo odonud ispreka, od varoške kuće.

Kako je Sombor tada bio jedini grad u čijoj su se Srpskoj učiteljskoj školi (Preparandiji), još od 1816. godine školovali budući srpski učitelji, oni su ovaj pozdrav raširili po svim krajevima u kojima su kasnije bili u službi po Vojvodini, Srbiji, Bosniš i Hercegovini, Lici, Slavoniji, Dalmaciji...Nešto kasnije ZDRAVO! je, kao svoj zvanični pozdrav, prihvatio i raširio Sokolski pokret. Dakle, mladim Somborcima, od pre jednog i po veka, dugujemo uvođenje u upotrebu ovog, danas široko rasprostranjenog, pozdrava u naš svakidašnji govor.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading