NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SAMOM CENTRU GRADA Naučnici prvo iskopali bombe, a zatim na metar i po dubine naišli na građevinu iz doba Rimljana i antički novac (FOTO)

J. K.

12:12

Zanimljivosti 0

Značaj arheoloških istraživanja koja se obavljaju u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku pao je u senku nakon što su prilikom iskopovanja pronađena zaostala ubojita sredtsva iz oba svetska rata.

NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SAMOM CENTRU GRADA Naučnici prvo iskopali bombe, a zatim na metar i po dubine naišli na građevinu iz doba Rimljana i antički novac (FOTO)
Foto: Rina

 

Sada kad više ne vreba opasnost od bombi i štapina do izražaja je došlo neverovatno otkriće čačanskih arheologa.

"U sondi koja je najbliža zgradi muzeja, otkrili smo osnove temelja građevine koja najverovatnije potiče iz 4. veka nove ere što znači da je građena u vreme rimske vladavine. U toku je čišćenje tih zidina. Trenutno smo na metar ipo dubine, i prošli smo kroz turski, zatim srednjevekovni period, i došli do antičkog vremena. Građevina je zanimljiva ne samo što se nalazi u okviru muzejskog kompleska, već što nama arheolozima i istraživačima mnogo znači kako bi mogli da sagledamo taj antički kompleks koji se nekada ravijao u samom gradskom jezgru", kaže Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja u Čačku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Centar Čačka je pravi arheološki biser, jer se u samom jezgru grada nalaze još tri lokaliteta iz antičkog perioda. Najpoznatije su svakako Rimske terme koje najbolje pokazuju svu veličanstvenost arhitekture i stepena razvoja tog doba. Najnoviji pronalazak predstavlja još jedno arheološko bogatstvo.

"Imamo antičke nalaze, u pitanju je antički novac takođe iz četvrtog veka i keramiku tipičnu za to vreme. Pronašli smo jako male količine, ali nama sasvim dovoljne da znamo o kom se vremenu govori. Mi kao arheolozi imamo zadatak da ovakve lokalitete pronađemo, istražimo, valorizujemo i damo predloge za dalju upotrebu", kaže Katarina.

Završnu reč daće kolege iz nadležnog zavoda, ali uz adekvatnu prezentaciju najnovije arheološko otkriće u dvorištu muzeja bi uz dodatne sadržaje moglo biti jedna od najatraktivnijih turističkih tačaka u gradu na Moravi.

"Čačak je grad jako bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Kroz projekat Prestonica kulture 2023. Narodni muzej dobio je niz zaduženja u okviru tog programa. Samo neki od njih su trenutna arheološka iskopavnja, ali i izgradnja dva objekta gde će biti smešteni spomenici iz antičkog perioda kao i lapidarijum", rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnoj muzeja Čačak.

Komentari(0)

Loading