VELIKA BORBA ZA KONAČNO OSLOBOĐENJE Dan kada je cela Evropa pričala o Srbiji i podvizima srpskih junaka!

J. K.

18:02

Zanimljivosti 0

Deligrad - mesto gde se odigrao jedan od najčuvenijih bojeva u Prvom srpskom ustanku.

VELIKA BORBA ZA KONAČNO OSLOBOĐENJE Dan kada je cela Evropa pričala o Srbiji i podvizima srpskih junaka!
Wikipedia

 

Po Karađorđevom naređenju, u Deligradu je izgrađeno utvrđenje radi odbrane južnog moravskog pravca.

Deligradsko utvrđenje nalazilo se na pola puta između Aleksinca i Ražnja, na ulazu u Đuniski tesnac, između Drenovačkog potoka i Morave, kuda je prolazio Carigradski drum.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U početku je bio podignut samo jedan šanac , da bi ih na kraju bilo devet oko vešto raspoređenjih zemljanih utvrđenja, od četiri bastiona za topove i dve gvozdene kapije. Sva utvrđenja su bila dobro snabdevena hranom, vodom, municijom i četiri topa skinuta sa Smederevske tvrđave, tako da su mogla dugo da opstanu u opsadi.

Ovo utvrđenje je bilo ogromna prepreka turskom nadiranju niz Moravu i neprijatelj je to znao. Zato je Ibrahim-paša, komandant turske vojske, 16. juna 1806. godine naredio napad na Deligrad. Oko 6.000 Turaka sukobilo se sa 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrinjca. Borbe su vođene nekoliko nedelja, ali su i rovovi i srpski borci izdržali.

Početkom septembra u pomoć im je konačno stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša. Do kraja boja je ratovalo 55.000 turskih vojnika protiv 37.000 srpskih boraca.

Ojačani, Srbi su uspeli da probiju blokadu i nateraju tursku vojsku na povlačenje ka Aleksincu. Posle ove pobede, srpski ustanici su krenuli u protivofanzivu. Do veličanstvene pobede došlo je 3. septembra 1806. godine.

Ova pobeda Karađorđevih ustanika nadaleko je odjeknula. Narod koji je do tog trenutka dobar deo Evrope smatrao varvarskim i imao malo razumevanja za njegovu želju za slobodnom, pobedio je moćnu osmansku vojsku i organizovano nastavljao otpor.

Velika borba srpskog naroda za konačno oslobađanje od turske vlasti tako je počela. Neprijatelji su shvatili da sa Srbima neće biti lako. Evropske sile da se na ovu balkansku zemlju, koliko god mala bila, ipak može računati.

 

(Izvoristorijskizabavnik.rs

 

 

BONUS VIDEO 

 

Komentari(0)

Loading