NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI Ima preko 100 godina, čuva se u muzeju Ponišavlja u Pirotu

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Najstarija uskršnja jaja iz 1900. godine, bar kada je Beograd u pitanju, nalaze se u zbirci Etnografskog muzeja koja broji više od 1.000 primeraka.

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI Ima preko 100 godina, čuva se u muzeju Ponišavlja u Pirotu
Printscreen/Youtube

"Veterane" među uskršnjim jajima u glavni grad su doneli, godinu dana pre otvaranja muzeja, njegovi osnivači Nikola Zega i Sima Trojanović, priča Saša Srećković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja.

- Dva kokošja jaja koja čuvamo u muzeju su iz 1900. godine. Jedno jaje je Nikola Zega preuzeo u okolini Aranđelovca. U pitanju je belo, uskršnje jaje sa tri potkovice koje su lokalni kovači napravili. Drugo su doneli Zega i Trojanović iz Bačke, ukrašeno je vunicom i šljokicama - priča Srećković.

U to vreme, objašnjava, veoma važnim gestom smatralo se kada devojka daruje momku uskršnje jaje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Posle toga bi se čuvalo pored kandila kao dekorativan predmet u kući. Prema zapisima, tako je bilo i sa pomenutim jajetom nađenim blizu Aranđelovca. Devojka je poklonila momku uskršnje jaje, ali nažalost, nemamo detalje o njoj - kaže muzejski savetnik.

Bogata kolekcija uskršnjih jaja u muzeju

Najznačajnija, a možda i najveća zbirka uskršnjih jaja u Srbiji nalazi se u Etnografskom muzeju. Broji više od 1.000 komada jaja koja se mahom čuvaju u depou muzeja, dok su određeni primerci u stalnoj postavci.

- Najveći broj uskršnjih jaja koja čuvamo u muzeju je iz Srbije, iz mesta na Kosovu i Metohiji, pa sve do Vojvodine, dok je manji broj iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Vrednost zbirke ogleda se u tome što su zastupljene sve tradicionalne tehnike bojenja i ukrašavanja kao što je šaranje voskom, oblaganje lišćem, raznim bojama, ali je veoma važna i ornametika, tako da je i u likovnom smislu reč o mnogo značajnoj kolekciji.

Najstarija "čuvarkuća" u muzeju u Pirotu

Uskršnje jaje poznato kao "čuvarkuća", najstarije u Srbiji, čuva se u muzeju Ponišavlja u Pirotu. Ove godine je napunilo 102 godine. Na njemu se nalazi pčela s jedne strane, dok su s druge grančica i ispisana slova H. V. (Hristos voskrese).

Izvor: blic, kurir

Komentari(0)

Loading