DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Celim putem okupljeni narod klicao je "Slobodni smo"

M. M.

18:00

Zanimljivosti 0

Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Celim putem okupljeni narod klicao je "Slobodni smo"
Printscreen

Sredinom marta 1867. knez Mihajlo odlazi u Carigrad. Početkom aprila, knez se vraća u Beograd. Pokazao je veliku upornost tokom pregovora sa Turcima, a i odnos između velikih sila mu je išao na ruku. Svi ti aspekti su doveli do potpunog uspeha njegovih pregovora.

Sultan mu je u Carigradu predao ferman o predaji gradova Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ferman o predaji gradova je svečano predstavljen na Kalemegdanu. Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva Beograda. Pošto je pročitan ferman, Knez Mihajlo je otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada.

Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku. Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867. godine, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Komentari(0)

Loading