PRVI NAORUŽANI SRPSKI BROD Na današnji dan izgrađena je lađa za plovidbu Dunavom i Crnim morem

Lepote Srbije

18:30

Zanimljivosti 0

Dana 11. aprila 1842. godine, braća German, beogradski trgovci, završila su gradnju prve srpske lađe "Knez Mihailo". Brod je imao dva jarbola, bio je dugačak 72 stope, širok 27 stopa i visok 16 stopa, a na njemu je bilo mesta i za 18 topova.

PRVI NAORUŽANI SRPSKI BROD Na današnji dan izgrađena je lađa za plovidbu Dunavom i Crnim morem
Shutterstock

Nakon oslobođenja od Turaka, razvoj trgovine u oslobođenoj Srbiji išao je uzlaznom putanjom, što je dovodilo do povećane potrebe za plovidbom Dunavom. Prva srpska brodogradilišta nastala su u Dubravici kod Smedereva, kojima je rukovodio Grk po imenu Nikola Kefala. On je sagradio prvi srpski brod, koji je upravo dobio ime "Srbija" i zaplovio 30. aprila 1833. godine pod srpskom zastavom. O njemu ne postoji puno podataka. Više se zna o prvom "naoružanom" srpskom brodu. Naime, aprila 1842. godine, braća German, beogradski trgovci završili su gradnju prvog srpskog ratnog broda koji je nosio ime "Knez Mihailo".

Vrhunski brodograditelji iz Carigrada počeli su gradnju ovog broda 1840. godine u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je imao dva jarbola, bio je dugačak 72 stope, širok 27 stopa i visok 16 stopa, a na njemu je bilo mesta i za 18 topova, čime je "Knez Mihailo" zvanično postao prvi naoružani srpski brod.

Knez Mihailo je lično poklonio srpsku zastavu ovom brodu namenjenom za plovidbu Dunavom i Crnim morem. "Novine Serbske" su tom prilikom zabeležile: "...Ovo istina nije prva morska lađa koja je od drva iz srpskih šuma načinjena, ali je ona prva od našeg drveta, koja će sa srpskim barjakom po moru ploviti."

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: Učimo istoriju

Komentari(0)

Loading