ZVER IZ PORODICE MAČAKA Dragocen simbol prirodne baštine naše regije sa malim šansama opstanka

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Ris (lat. Lynx) je rod životinja iz porodice mačaka.

ZVER IZ PORODICE MAČAKA Dragocen simbol prirodne baštine naše regije sa malim šansama opstanka
Shutterstock

Ris (Lynx lynx)

Baš kao što je lav simbol Afrike, ris je sa svojim ušima sa čupercima dragocen simbol prirodne baštine naše regije. Ris je jako važan jer pozitivno utiče na naš celokupni ekosistem.

„Ta divna i neuhvatljiva divlja mačka zaštićena je zakonom, ali uništavanje staništa u kojima obitava i dalje je razlog za zabrinutost na mnogim područjima. Zbog male brojnosti i velike opasnosti od izumiranja ova vrsta se nalazi na IUCN Crvenoj listi“, napominje iz organizacije WWF.

Od ukupno četiri vrste risa na svetu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu prisutna je ona najveća – evroazijski ris (Lynx, lynx). U našoj regiji živi manje od 200 jedinki, od kojih je oko 40 balkanski ris, jedina preživela grupa ove podvrste evroazijskog risa. Balkanski ris se može pronaći u istočnoj Srbiji i okolini Đerdapa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„S obzirom na to da su samotne životinje, mužjaci i ženke uglavnom se izbegavaju, osim u kratkoj sezoni parenja, između februara i marta. U tom razdoblju ris je aktivniji tokom dana i često će se oglašavati. Skotna ženka napraviće divan brlog na nekoj prikrivenoj stenovitoj lokaciji, često u podnožju starog drveta ili ispod litica, koristeći perje, jelenju dlaku i suvu travu za ležaj. Skotnost traje oko 70 dana i krajem maja ili početkom juna okote se dva do tri mladunca“, kažu iz organizacije WWF i dodaju da je povratak risa omogućen kroz strogu zaštitu i brojne projekte, ali da je to i dalje goruća tema među onima koji zagovaraju njihov povratak u evropske šume i onima koji se tome protive.

 

Komentari(0)

Loading