PRIČA O NAJPOZNATIJEM BEOGRADSKOM ODMETNIKU Radio-stanice su direktno, iz minuta u minut, prenosile događaje na Dorćolu (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Zanimljivosti 0

"Hajde Sami, idemo kući", glasi čuvena i nezaboravna rečenica pokojnog direktora beogradskog zoološkog vrta i akademskog vajara Vuka Bojovića koji će ostati upamćen u svetskoj istoriji kao jedini koji je sa šimpanzom - legendom Vrta dobre nade Samijem, pregovarao sam na krovu, ubeđujući ga onako ljudski da se lepo vrate kući... u kavez... Bez pretnje, puške i omamljujućih strelica, kao sa čovekom...

PRIČA O NAJPOZNATIJEM BEOGRADSKOM ODMETNIKU Radio-stanice su direktno, iz minuta u minut, prenosile događaje na Dorćolu (VIDEO)
Shutterstock

Bilo je to 1988. godine kad se ceo Beograd digao na noge posle vesti da je izuzetno opasna životinja - šimpanza Sami, inače zaštitni znak Beo zoo-vrta, pobegao u šetnju Beogradom što mu inače nije bilo prvi put.

Čisto da se zna, Sami se Beogradom nonšalantno prošetao čak dva puta i tako postao najpoznatiji beogradski odmetnik o čijem su begu tada izvestile najuglednije svetske agencije.

Sami je stanovnik Beograda postao početkom 1988, u januaru. To je bio ogromni mužjak guste crne dlake i izuzetno pametnog pogleda. Reč je o krupnoj, opasnoj i agresivnoj životinji koja odraslog čoveka može da rastrgne za tren. Relativno brzo se navikao na svoj momački smeštaj u zoo-vrtu koji ipak nije mogao da izdrži njegovu snagu. Kao Hulk, pokidao je i lance i katance, razvalio rešetke i istrčao u slobodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 

Čak desetak policijskih automobila krčilo mu je put kroz masu na ulicama kako bi zaštitilo građane i vratilo Samija u kavez.

Kad je stigao do Studentskog trga, prišao mu je tadašnji direktor zoo-vrta Vuk Bojović, polako ga uhvatio za ruku, umirio i rekao: Hajde, Sami, idemo kući, rečenicu koja se i dan-danas pamti i prepričava. U starom "kecu" za čijim je volanom bio Sava Pinter, vraćen je u kavez.

Izvor: blic

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading