SVEDOCI PROŠLIH VREMENA Toliko su vredni i retki da je jedan beli dud proglašen SPOMENIKOM PRIRODE

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Dud je nekada bio zaštitni znak Banata. Bilo ga je ispred svake kuće, kako u gradu tako i u selima. Upijao je vlagu iz kuća zidanih od blata, njime su se hranile svinje i živina, od duda se pekla rakija… A hlad koji je pravila krošnja ovog drveta bio je skoro kao onaj od stoletnog oraha.

SVEDOCI PROŠLIH VREMENA Toliko su vredni i retki da je jedan beli dud proglašen SPOMENIKOM PRIRODE
Shutterstock

Od kraja 60-tih godina prošlog veka, kada je doneta odluka da se poseku, samo pukom srećom neki su dudovi u Zrenjaninu i okolnim selima izbegli testeru i preživeli do današnjih dana.

Toliko su vredni i retki da je jedan beli dud, koji se nalazi u Belom Blatu, proglašen spomenikom prirode i stavljen pod zaštitu Javne ustanove “Rezervati prirode”.

Krošnja ovog duda, za koji se procenjuje da ima oko 120 godina, prečnika je 10 metara. Visina stabla je 9 metara, a deblo je do prvih grana visoko oko 2,5 metra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Obim debla je 475 centimetara.

Jedan stari dud sačuvan je i u Hetinu, pored fudbalskog terena lokalnog kluba "Terekveš".

- Verujemo da hetinski dud potiče iz 1910. godine. Seoski fudbalski klub je pre dve godine proslavio 100 godina postojanja, i na fotografijama iz te godine, koju posedujemo, vidi se već formirano stablo, kaže Dragiša Grujić, hroničar Hetina.

SVEDOCI PROŠLIH VREMENA Toliko su vredni i retki da je jedan beli dud proglašen SPOMENIKOM PRIRODE Shutterstock
 

 

Jedina očuvana dudova šuma nalazi se pored puta između Perleza i Titela, u delu sela poznatom kao Vašarište. Šuma je nastala iz nekadašnje obaveze da svaki bračni par, prema svojim mogućnostima, posadi određeni broj sadnica belog duda. U selu kažu da su poslednji put devedesetih godina orezivane grane ali tada je meštanima rečeno da se dudovi više ne diraju, jer su stari, prastari, mnoga stabla su već potpuno šuplja i svaka intervencija mogla bi biti pogubna.

Zaljubljenik u dudove, zrenjaninski advokat u penziji Miloš Piperski, pre nekoliko godina priredio je izložbu fotografija dudova.

- Nekada je dudova bilo u svakom selu, svakoj ulici, danas ih više nema. Po mom saznanju najstariji dud u gradu nalazi se u vojnom kompleksu pored nekadašnje fabrike nameštaja, a u selima najstariji su dudovi u Belom Blatu i Orlovatu, kaže Piperski. Taj orlovatski, verovatno je i najpoznatiji dud u Banatu, jer se nalazi u dvorištu kuće u kojoj je rođen Uroš Predić. Meštani smatraju da dud ima 250 godina.

Izvor: blic

 

Komentari(0)

Loading