SIMBOL VOJVOĐANSKE RAVNICE Tito je bio oduševljen kada je ugledao, naredio je da se hitno dovede u red ovaj velelepni objekat!

J. K.

16:31

Turizam 0

Stari Banat od zaborava štitila je njeno veličanstvo vetrenjača, svetionik ravnice, paorskih muka i kulturološki fenomen vremena.

SIMBOL VOJVOĐANSKE RAVNICE Tito je bio oduševljen kada je ugledao, naredio je da se hitno dovede u red ovaj velelepni objekat!
Shutterstock

 

Vojvodina je zahvaljujući vetru od davnina bila u zagrljaju vetrenjača. Nažalost, danas ih je preostalo jedanaest. Zapuštene su i u veoma lošem stanju.

Vetrenjače se na području današnje Vojvodine grade intenzivno krajem 18. i početkom 19. veka, u trenutku kada su suvače (mlinovi na konjski pogon) uveliko radile, a neke od njih i prestajale s radom. Prvu vetrenjaču u Vojvodini sagradio je Agošton Kiš 1794. godine u Elemiru, nakon povratka iz Holandije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nekada su na području Vojvodine postojale 282 vetrenjače. Krejićeva dodaje da su najčešći vlasnici ovih panonskih divova bili imućniji ljudi u kraju, koji su spremno provodili i po nekoliko meseci na terenu, tražeći kvalitetan materijal za njihovu gradnju, a visokokvalitetno drvo dopremano je iz Erdelja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana Dević (@dadadevic)

Vetrenjača u Melencima, poznatija kao Bošnjakova vetrenjača, pretrpela je katastrofalnu obnovu, zbog koje je počela da se obrušava. Većina vetrenjača je u lošem stanju. One su deo naše prošlosti, deo duše naših predaka, koji su im se radovali svaki put kada bi džakove sa žitom nosili na meljavu.

Izgrađena davne 1899.godine na periferiji sela, vetrenjača u Melencima predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja. Od ukupno osam, koliko ih je bilo u selu, ostala je samo jedna da prkosi vremenu, oronula, ali i dalje tu. 

Stari Banat je od zaborava štitila vetrenjača. Ona je bila dom u kome je živela porodica i kojom se prostirao miris brašna i čuo zvuk vetra. Takođe, vetrenjača je imala i sobu za goste. Vlasnik vetrenjače bio je Ljubomir Bošnjak i ona je došla u njihovo vlasništvo 1955.godine.

20. oktobra 1969.godine, Tito je boravio u Zrenjaninu i u Melencima. Kada je video vetrenjaču bio je oduševljen istom i pitao je: šta se desilo sa njom? Naredio je odmah da se dovede u red. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kao kulturno-istorijski spomenik, stavljena je pod zaštitu države i tada je zapala za oko jednom Holanđaninu, koji je bio gost u selu. On je odmah hteo da je kupi i odnese u Holandiju. Međutim, kao što se i očekivalo, njegova ideja je odbijena, kao i ideje mnogih drugih ugostitelja koji su nudili silne pare da vetrenjaču pretvore u restoran.

 

Bošnjakova vetrenjača u Melencima na mapi: 

Komentari(0)

Loading