PROKLETSTVO MITIĆEVE RUPE Istina ili samo slučajan splet okolnosti

M. M.

18:00 >> 16:44

Zanimljivosti 0

Mitićeva rupa javni je gradski park u Beogradu, stacioniran u opštini Vračar.

PROKLETSTVO MITIĆEVE RUPE Istina ili samo slučajan splet okolnosti
Shutterstock

Park se nalazi u opštini Vračar. Oivičen je ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom ulicom. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se trg Slavija i park Manjež.

Vlada Mitić, jedan od bogatijih ljudi u Beogradu pre Drugog svetskog rata kupio je zemljište na Slaviji kako bi izgradio najveću robnu kuću na Balkanu, temelji su iskopani, ali je izbijanje rata zaustavilo njenu realizaciju. Nakon rata komunisti su uhvapsili Mitića, konfiskovali mu celokupnu imovinu, uključujući plac na Slaviji i novac pripremljen za izgradnju robne kuće.

Na prostoru dašanjeg parka Mitićeva rupa od 1946. do 1980. godine bilo je u planu 26 različitih projekata, ali nijedan nije realizovan. U prvoj polovini osamdesetih godina ovaj prostor bio je neuređen, na gornjem delu placa nalazio se parking, dok je donji deo placa bio ograđen i delom pod vodom. Za vreme mandata gradonačelnika Beograda Bogdan Bogdanović, 1985. godine, na prostoru današnjeg parka postavljen je veliki sunčani sat.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Devedesetih godina prostor parka kupila je Dafiment banka, koja je planirala da tu napravi šoping centar, ali ni ovaj projekat nije realizovan, a parcela je ograđena i ostala zapuštena. Godine 2000. područje je očišćeno i na njemu izgrađen privremeni park sa dečjim igralištem. Na njegovom prostoru planirana je gradnja trgovačkog centra od strane izraelskih investitora, ali i taj projekat je propao.

Na prostoru Mitićeve rupe nalazila se kafana Rudničanin, koja je srušena pred Drugi svetski rat.

Poznata je i beogradska urbana legenda o „prokletstvu Mitićeve rupe“ jer od mnogih planiranih, nijedan objekat nije izgrađen na ovom prostoru.

 

 

Komentari(0)

Loading