Svakodnevica kneza Miloša: Neočekivana dešavanja u konaku iza zatvorenih vrata!

Teodora Tojagić

20:00

Zanimljivosti 0

Jednostavan kao život građanina, seljaka ili činovnika bio je i život kneza Miloša Obrenovića u njegovom konaku u Kragujevcu.

knez Miloš
wikipedia

Čim svane (zimi sat ili dva pre svitanja), on ustaje i pošto se bez velikog usluživanja potpuno obukao, pije svoju rakiju, svoju crnu kafu i puši svoj čibuk. Hrana kneževa ne bi zadovoljila jednog dobrostojećeg nemačkog zanatliju, jer je bila priređena po srpskom ukusu na jedva podnošljiv način za jelo.

U toku strogo održavanih srpskih postova, koji ispunjavaju nekih 20 sedmica godišnje, pasulj je uobičajena i najomiljenija hrana, samo ponekad zamenjen sočivom i kiselim kupusom, a pri tome sve je to jako začinjeno biberom, beli i crnim lukom, da samo onaj stomak koji je od detinjstava na to navikao može da podnese.

Često su baš gorko žalili činovnici svoj izgubljen ručak, kad ih knez k sebi pozove, oni su radije jeli u rđavim kragujevačkim birtijama, nego kada ih knez k sebi pozove. Raskošnost je bila sasvim strana – obično poluporculansko posuđe na stolu, jedna rakija za otvaranje apetita, posle obeda crna kafa. Vino kneževske trpeze je bilo jednostavno seosko vino i od njegove kiseline su trulili zubi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kad je ručak posle dobrih pola sata prošao, kada je kafa ugodno posrkana, lula popušena, ruke i lice oprani, onda se obavlja popodnevno spavanje u trajanju oko jednog časa. Posle ovoga knez bi odjahao sa svojim kvazima u lov, ili u svoj zoološki vrt, ili je sa svojom svitom igrao partiju bilijara i bio zadovoljan kada dobije neku partiju. Najzad je knez odlazio rano na spavanje da sutradan isto tako rano ustane. O drugim razgovorima nije na njegovom dvoru uopšte bilo govora, koncerti, pozorišne predstave, balovi i slične savremene nužnosti bile su potpuno isključene.


vila

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?

Zanimljivosti

15:00

29 septembar, 2025

Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

rakija

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice

Zanimljivosti

10:00

29 septembar, 2025

U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading