NAJPOZNATIJA U PRESTONICI Nekada su građani Beograda svoje kuće gradili na ovim mestima, kako bi stekli taktičku prednost u slučaju rata i odbrane

J. K.

20:00

Zanimljivosti 0

U Beogradu imamo 31 brdo, a u nastavku pročitajte kako su neka od njih dobila nazive.

NAJPOZNATIJA U PRESTONICI Nekada su građani Beograda svoje kuće gradili na ovim mestima, kako bi stekli taktičku prednost u slučaju rata i odbrane
Shutterstock

 

Banovo brdo

Banovo brdo zauzima jedan deo Beograda na opštini Čukarica, prostor iznad Makiša. Prethodni nazivi su bili Repiško brdo, zatim Ordija i Golo brdo, da bi početkom 20. veka dobilo ime po Matiji Banu, Srbinu rođenom 1818. godine u Dubrovniku. Bio je profesor Liceja, političar, diplomata i jedan od najpoznatijih predstavnika Srbokatoličkog pokreta u Dubrovniku.

Godine 1850. Matija Ban je tražio od beogradske opštine da mu dozvoli da otkupi deo zemljišta na tada Golom brdu na Košutnjaku. Opština mu je, zbog zasluga, poklonila veliko imanje na toj lokaciji, na vrhu današnje ulice Kneza Višeslava. Njegova kuća stradala je u austrougarskom granatiranju 1914. godine, a on je na brdu podigao i mlekaru, sadio vinograde i voćnjake.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petlovo brdo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naselje Petlovo brdo se nalazi u centralnom delu opštine Rakovica. Stanari ovog naselja veruju da je naziv dobilo po legendarnom petlu koji je imao izuzetno velike kreste i bio je tri puta veći od običnog pevca. Zvanične potvrde o ovoj legendi ipak nema.

Labudovo brdo

Naselje je počelo da se izgrađuje 60-tih godina prošlog veka, a nalazi se između naselja Vidikovac i Petlovo brdo. Kada je u pitanju naziv ovog naselja, mišljenja su podeljena. Jedni veruju da je naziv dobilo po soliterima koji se ovde nalaze, a koji iz daljine nalikuju ovim veličanstvenim pticama. Drugi smatraju da mu je ime dao arhitekta Aleksandar Ðokić, koji je projekat vodio pod šifrom Labud.

Kanarevo brdo

U pitanju je naselje opštine Rakovica. Pre Drugog svetskog rata celo brdo je bilo u privatnom vlasništvu. Ono se nalazilo na periferiji Železničke kolonije, imanja u vlasništvu izvesnog rentijera Đorđa Kanare, po kome je brdo i dobilo naziv.

Julino brdo

Julino brdo se nalazi na opštini Čukarica, a okružuju ga Čukarička padina na severu, Žarkovo na jugu, Banovo brdo na istoku i Makiš na zapadu. Prepoznatljivo je po 15 solitera, od kojih najviši ima 18 spratova..

Julino brdo je dobilo naziv po baba Juli, koja je u doba Prvog srpskog ustanka živela na ovim prostorima. Bila je veliki rodoljub, i prilikom svakog napada Turaka, pomagala je ustanicima. Jedne noći, Turci su iznenada napali srpsku vojsku. Videvši da je stanje kritično, baba Jula se dosetila da, uz pomoć nekoliko ustanika, zapali velike iskrčene panjeve i gurne ih niz padinu. Vatrene buktinje su omele i zbunile Turke, što je omogućilo ustanicima da se priberu i odbrane od napada.

Topčidersko brdo

Topčidersko brdo je naselje i brdo na opštini Savski venac. Ranije je to bila zasebna opština koja se sastojala od naselja Senjak i Dedinje, ali je sredinom prošlog veka naselje pripojeno opštini Savski venac.

Topčider je kovanica dve reči – turske, tobdžija i persijske dere što znači dolina. Prema istorijskim podacima, Turci su na ovom mestu izlivali topove za napad i tako dali ime brdu.

Banjica

Banjica se nalazi na južnom delu grada, deo je Banjičkog visa i opštine Voždovac. Pre Drugog svetskog rata bilo je mirno poljoprivredno selo sa relativno malim brojem stanovnika, koje se nalazilo u široj okolini Beograda. Danas se ovde nalaze neki od značajnijih objekata kao što su Vojno-medicinska akademija, Sportski centar Banjica, zatim FK Rad, Policijska akademija, novoizgrađena crkva svetog Vasilija Ostroškog.

Prema pisanim tragovima, na teritoriji današnje Banjice se nalazi preko hiljadu raznolikih izvora i ogroman broj termo-mineralnih voda, otuda i naziv – Banjica.

Dedinje

Pre nego što je gušće naseljeno, Dedinje je bilo prekriveno vinogradima, voćnjacima i njivama. I za ovo naselje postoji više teorija kako je dobilo sadašnji naziv. Jedna je teorija da potiče od naziva dede, koji se davao starešini tekije, muslimanskog manastira. Druga teorija je da je naziv ipak srpskog porekla, sa značenjem dedino brdo.

Pašino (Lekino) brdo

U pitanju je veliko brdo i naselje koje se nalazi u južnom delu grada, iznad Dušanovca, a prostire se na dve gradske opštine, Voždovac i Vračar. Naziv Pašino brdo pojavljuje se u prvoj polovini 19. veka tokom Prvog srpskog ustanka kada su ustanici 1807. godine, daleko izvan grada, na Šarenom izvoru sustigli beogradskog Sulejman-Pašu. Izvor, a kasnije česma, je vremenom dobio naziv Pašina česma, a potom i brdo. Ipak, današnje shvatanje pojma Pašino brdo ne podrazumeva prostor gde se nalazi ova česma.

Posle Drugog svetskog rata, naziv je promenjen u Lekino brdo, po Aleksandru Leki Rankoviću, komunističkom funkcioneru i narodnom heroju.

Voždovac

Voždovac je naselje i brdo koje se nalazi na opštinama Voždovac i Zvezdara. Inače, ovo je jedno od najvećih brda u Beogradu sa dobrim pogledom na grad, a obuhvata naselja: Kumodraž, istočni deo Velikog Mokrog Luga, južni deo Padine, Jajince i šumu Stepin Lug.

Naselje i brdo nose naziv po vođi Prvog srpskog ustanka Ðordu Petroviću Karađorđu. Upravo sa ovog mesta je vožd Karađorđe poveo svoje ustanike i 1806. prvi put oslobodio Beograd od Turaka. U spomen na taj događaj, ovaj kraj je nazvan Voždovo predgrađe, da bi kasnije dobio ime Voždovac.

Pored ovih, postoje brda za koja se ne zna kako su dobila naziv, kao što su: Stojčino, Mitrovo, Glumčevo, Milićevo, Orlovo, Ćurtovo, Maleško, Vodičko, Zvezdarsko, Starac Vasino, Lisasto, Moračko, Erino, Nikino, Lozovičko, Golo, Belo, Stanovačko, Veliko, Žuto i Vračarsko.

Komentari(0)

Loading