Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

Priprema voća – osnova dobre rakije
Sve počinje u voćnjaku. Biraju se najzreliji i najslađi plodovi:
- Šljiva – daje šljivovicu, najpoznatiju srpsku rakiju.
- Kajsija – od nje nastaje kajsijevača, blage i voćne arome.
- Dunja – daje dunjevaču, izuzetno cenjenu i aromatičnu.
- Viljamovka (kruška) – daje rakiju raskošnog mirisa.
- Jabuka, trešnja, višnja, malina, grožđe – svako voće ima svoju varijantu, a svaka kuća ponosno čuva recept i tajnu spravljanja.
Plodovi se melju i stavljaju u drvene ili plastične kace da prevru. Ovaj deo zove se komina, i od njenog kvaliteta zavisi ukus kasnije rakije.
Kazani i postupak pečenja
Kada komina odstoji 2–3 nedelje i prestane da „radi“, vreme je za pečenje. Kazani su tradicionalno bakarni, jer bakar ravnomerno provodi toplotu i daje čist destilat. Proces pečenja ide u više faza:
- Prvenac – prva rakija koja poteče, najjača i najopasnija. U tradiciji se često nije pila, već prosipala u vatru ili na zemlju „za pretke“.
- Srednji tok – daje najbolji kvalitet, to je prava rakija.
- Patoka – poslednji deo, slab i često se vraća u kazan kod sledećeg pečenja.
Pečenje je sporo i pažljivo. Rakija „teče kap po kap“, a majstori stalno motre temperaturu i jačinu, proveravajući okus i miris.
Saveti majstora – kako izbeći greške
- Voće mora biti zrelo, ali ne trulo – prezrelo kvari aromu.
- Komina se ne sme ostaviti predugo, jer se ukiseli.
- Kazan mora biti dobro očišćen pre pečenja.
- Voda za hlađenje u luli mora stalno da cirkuliše – ako se pregreje, rakija postaje mutna.
- Rakija se najbolje čuva u staklenim demižonima ili hrastovim buradima.

Koliko rakija treba da „ima stepeni“?
Dobra rakija se meri „gradima“ ili stepenima. Najčešće se peče rakija jačine od 40 do 45 stepeni. Ako je slabija, kažu da „nije muška“, a ako je jača, gubi se aroma i teško se pije. Najbolji majstori uvek znaju kada je vreme da „odvoje“ i sačuvaju srce rakije.
Shutterstock
Pesma i druženje oko kazana
Pečenje rakije bio je pravi društveni događaj. Dok muškarci „čuvaju kazan“, žene su donosile meze – sir, hleb, suvo meso – a oko vatre se pričalo, šalilo i pevalo. Kazan je bio mesto okupljanja, gde se sklapala prijateljstva, dogovarali poslovi i jačala komšijska sloga. Uz zvuke frule i harmonike, rakija je tekla, a smeh i pesma širili su se jednako kao i miris voća koje ključa.
Shutterstock
Od kazana do čašice
Rakija je uvek imala posebno mesto u srpskim kućama. Nije bila samo piće – smatrala se i lekom „za želudac“, „za ranu“, ili „za prehladu“. Bila je neizostavna na svadbama, slavama, krštenjima i ispraćajima, simbol dobrodošlice i radosti. „Čašica rakije“ značila je toplu reč i otvorena vrata domaćina.
Rakija danas
Iako se danas mnogi oslanjaju na moderne destilerije i kontrolisanu proizvodnju, u mnogim selima Srbije još uvek se pali kazan na stari način. Tradicija se čuva, a rakija i dalje ima ulogu okupljanja i druženja. U brojnim mestima organizuju se i „rakijade“, festivali posvećeni ovom piću, gde se nagrađuju najbolji proizvođači i slavi duh zajedništva.

"Gde sam ja ovo došla?!" Laja se udala za Srbina, pa se šokirala našim običajima! Jedan detalj joj posebno bode oči
Špankinja Laja Blaskez sa suprugom živi u Smederevskoj Palanci, odlično vlada srpskim jezikom i nedavno se udala u Hramu Svetog Save.

Zašto se veruje da 41 zrno pasulja otkriva budućnost - Šta crkva kaže o gatanju pasuljem
Među brojnim narodnim verovanjima u Srbiji jedno od najpoznatijih i najraširenijih je gatanje pomoću pasulja. Ovaj običaj potiče još iz starih vremena, kada su ljudi u zrnu pasulja prepoznavali simbol života, plodnosti i blagostanja. Pasulj je bio sveto zrno u mnogim kulturama, a kod Slovena se verovalo da povezuje svet živih i mrtvih.

Srbi plaču od smeha zbog reči koju je Dragica sastavila u "Slagalici": Odmah je rekla "Po tome će me pamtiti"
Omiljeni kviz srpskog naroda Slagalica se emituje na RTS-u već više od 20 godina, a ogroman deo nacije je svako veče od 19 časova prikovan za male ekrane.

U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu

OVO BI RAZBESNELO SVAKU ŽENU: Pravila po kojima je Ajnštajn ponizio Milevu
Majka Alberta Ajnštajna je bila očajna kada je oženio Milevu, po njenom mišljenju ona je bila ružna, šepala i „stara veštica sa trideset godina“, a onda joj je naučnik dostavio spisak obaveza
Komentari(0)