SRPSKO PIĆE BOJE KARAMELE Koja se priča krije iza čuvenog vinjaka

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Vinjak je alkoholno piće nastalo mešanjem vinskih destilata, praktično je u pitanju rakija od vina, po čemu nosi ime.

SRPSKO PIĆE BOJE KARAMELE Koja se priča krije iza čuvenog vinjaka
Printscreen youtube

 

Pored čuvene Stomaklije i BB klekovače Rubinov vinjak je najpoznatije žestoko piće Srbije. Čuvena je reklama kada mladi Svetislav Goncić glumi dečaka koji u kupovini zove majku pošto je zaboravio šta treba da kupi za oca, a to je bio vinjak.

I stvarno vinjak je bio neizostavno piće u domaćinstvima koja nisu proizvodila rakiju. Dosta uspomena ljudi imaju na vinjak jer je mnogima prvo pijanstvo bilo od  vinjaka. Ima čak i šala od iskusnih uživatelja vinjaka da je on za njih tinjak, pošto više nisu na vi nego na ti.

Printscreen wikipedia

 

Vinjak je alkoholno piće nastalo mešanjem vinskih destilata, praktično je u pitanju rakija od vina, po čemu nosi ime. Prvi vinjak napravio je Dragoljub Marković iz Aleksandrovca  1933. godine po povratku iz Pariza, nakon završetka studija u Francuskoj, 1932. godine. Njegova proizvodnja je umalo ukinuta tokom Drugog svetskog rata kada je njegova imovina nacionalizovana.

Dragoljub i njegov sin su od strane komunista bili osuđeni za saradnju sa Nemcima pošto su navodno alkohol prodavali Nemačkoj za vreme rata i okupacije. Tek kasnije se saznalo da porodica Marković nije isporučila 1941. i 1943. godine vino i rakiju, već su Nemci zaplenili ogromne količine vina, rakije i vinjaka,a to su komunisti iskoristili da osude Markoviće i zaplene im imovinu.

Vinjak je posle rata počeo da proizvodi Rubin iz Kruševca,a njegovi proizvodi se mogu naći i izvan Srbije u zmeljama regiona.

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Poklon Boca Srbija (@poklonboca)

Komentari(0)

Loading