KAKO SU SRBI NADMUDRILI TURKE Zašto crkva u Leskovcu ima ognjište

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Dve su legende ispričane o ovoj crkvi koje služe kao objašnjenje izgleda ove svetinje.

KAKO SU SRBI NADMUDRILI TURKE Zašto crkva u Leskovcu ima ognjište
Printscreen wikipedia

 

Period turske okupacije na našim prostorima bio je izuzetno težak. Srbima je bilo zabranjeno da se bavi određenim poslovima, bili su opterećeni porezima i obaveznim radom kada je to traženo od njih, a najgore je bilo to što nisu smeli da obnavljaju bogomolje koje su im Turci porušili, a kamoli da podižu nove crkve.

Srbi su ipak bili dovitljivi i nalazili su načine kako da opstanu i poštuju svoje običaje. Priča o čuvenoj crkvi Odžakliji u Leskovcu svedoči dovitljivosti Srba.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stara crkva Svete Bogorodice popularno se zove Odžaklija zbog prisustva ognja u sred nje, što je čudno i gotovo nigde nema takvih crkava. Dve su legende ispričane o ovoj crkvi koje služe kao objašnjenje izgleda ove svetinje.

Kuća za popa

Pošto je Srbima bilo zabranjeno da grade crkve oni se setiše kako da ipak izgrade jednu ali da Turci ništa ne posumnjaju. Te Leskovčani uzeše da grade crkvu koja liči na kuću i ima ognjište. Kada Turci upitaše raju šta rade ovi im odgovoriše:

A bre pravimo kuću našemu popu.

- Pa šta će popu tolika kuća?

Lepi Aga, evo, nas je mnogo, u carskome zdravlju; a svi treba da imamo mesta, kad dođemo svome učitelju, svome popu.

Iako je Turcima bilo čudna ta popova kuća, imala je ognjište i dimnjak tako da im poverovaše i ostaviše da završe svoj posao.

Bivolja koža

Kada su Srbi dobili ferman da mogu da izgrade crkvu, varoški Turci su hteli da im osujete te planove te im rekoše da mogu da naprave crkvu, ali ona ne sme zauzimati površinu veću od odrane bivolje kože. No Srbi se dosetiše te tu kožu isekoše na kaiševe kojima u uokvirili veliki prostor za njihovu crkvu.

Odžaklija je pretrpela nekoliko oštećenja tokom svog postojanja, a u međuvremenu je napravljen veći hram Svete Trojice koji je korišćen kao saborni hram. Odžaklija je obnovljena i osveštana 1992. godine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading