KAKO IZGLEDA CRNA SVADBA Morbidan običaj koji se praktikovao do skoro

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Nekad su prisustvovali i sveštenici SPC, ali je danas zabranjena.

KAKO IZGLEDA CRNA SVADBA Morbidan običaj koji se praktikovao do skoro
Shutterstock

 

Najnovija srpska serija zaintrigirala je gledaoce i zainteresovala ih za običaj „crne svadbe“, koji se nekad praktikovao.

„Crna svadba“ je običaj koji se primenjuje u slučaju da je nastupila iznenadna smrt mladića ili devojke, koji nisu stupili u brak. U tom slučaju porodica pokojnika ili pokojnice može da se odluči da venčanje bude obavljeno posthumno, nakon sahrane ili na sam dan sahrane.

Za pokojnika ili pokojnicu bi se venčali devojka ili momak koje bi porodica odabrala ili neko ko bi na to pristao. Uslov je bio da ta osoba godinu dana ne stupa ni u kakvu vezu pošto bi se to računalo kao „preljuba“.

Što se tiče samog izgleda ovog morbidnog običaja on se razlikuje od mesta do mesta. U nekim delovima Srbije „crna svadba“ se obavljala čisto simbolično, a na drugim mestima održavana je prava svadba sa svim običajima samo što su okupljeni bili uplakani.

„Crna svadba“ se najčešće vezuje za Vlahe, ali je ima i na drugim prostorima, zanimljivo je da se praktikovala i među starim Rimljanima. Poslednji slučajevi „crne svadbe“ u Srbiji bili su 1991 i 2004. godine.

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

Komentari(0)

Loading