NAJUGROŽENIJE BILJKE SRBIJE Jedna je MESOŽDERKA

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Srbija je bogata prirodnim lepotama i endemskim biljkama od kojih neke uspevaju samo na našem tlu.

Ramonda
Shutterstock

Neke od njih su ugrožene vrste koje su zakonom zaštićene i rastu u specifičnim, često nepristupačnim područjima.

Pančićeva omorika Printscreen/Youtube
 

Pančićeva omorika je jedan od simbola srpske flore, otkrivena od strane čuvenog botaničara Josifa Pančića. Ovaj zimzeleni četinar raste na planinama poput Tare i predstavlja pravo prirodno blago Srbije. Uprkos svojoj lepoti i otpornosti, njen opstanak je ugrožen zbog klimatskih promena​.

Ramonda Shutterstock
 

Srpska ramonda, poznata i kao "cvet feniks", ima jedinstvenu sposobnost da se, čak i kad se potpuno osuši, ponovo oživi kada dođe u kontakt s vodom. Ova biljka uspeva na kamenitim terenima jugozapadne Srbije, posebno u Nacionalnom parku Tara. Ramonda je posebno značajna kao simbol opstanka i izdržljivosti, a njena lepota privlači pažnju ljubitelja prirode. Srpska ramonda, poznata i kao "cvet feniks", ima jedinstvenu sposobnost da se, čak i kad se potpuno osuši, ponovo oživi kada dođe u kontakt s vodom.U Jelašničkoj klisuri, koja se nalazi na oko 15 kilometara od Niša, u surovim uslovima kamenjara, u proleće raste ova čudesna biljka.U Jelašničkoj klisuri rastu dve vrste ramonde, to su srpska i Natalijina ramonda, i upravo je ovo mesto jedno od dva mesta gde ove dve vrste ramonde rastu zajedno.

Banatski božur Printscreen/Youtube
 

Banatski božur raste u Deliblatskoj peščari i fascinira svojim krupnim, crvenim cvetovima. Nažalost, zbog nesavesnog branja postao je retka pojava u prirodi. Ova biljka je otrovna, ali fascinira svojom lepotom i veličanstvenim izgledom.

Gorocveće Printscreen/Youtube
 

Gorocvet (zečji mak, gorocvat, Gospina vlas), je višegodišnja, zeljasta biljka iz familije ljutića  koja raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Predstavlja ukras Deliblatske peščare i u Vojvodini je ova biljka zaštićena od 1978. godine. Osim po lepoti ova biljka je i dragocena i po lekovitosti i koristi se za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja. Upravo zbog toga je znatno proređena. Unatoč lekovitosti i lepoti, otrovna je biljke.

biljke mesožderke Printscreen/Youtube
 

Rosulja je biljka mesožderka koja se hrani insektima. Hvata ih pomoću lepljivih listova u kojima u toku leta završi i po 2000 insekata. Rosulja je načičkana dlačicama, na čijim se vrhovima presijavaju kapljice, poput rose na travi. Na dodir insekta sklapaju se i zarobljenik uskoro postaje obrok. Listovi rosulje savijaju se i prekrivaju žrtvu. Luče se sokovi za varenje i insekt će biti svaren za nekoliko dana. Raste u blizini Vlasinskog jezera. Po njoj su stanovnici Vlasotinca dobili nadimak Rosuljci.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

19:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading