VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Vranjska banja
Shutterstock

Istorija

Materijalni tragovi kulture pronađeni na lokaciji Vranjske Banje pokazuju da je bila poznata u praistoriji. Dardani, Tračani, Iliri, Kelti, Vizantijci i Rimljani znali su za izvore tople lekovite vode. Rimski ćup, dragocen eksponat u muzeju u Vranju, potiče iz Vranjske banje.

Prvi put se pominje u 1412. godini, kada su je porušili Turci. Srpski vlastelin Nikola Skobaljić pobedio je Turke ovde 1454. godine.

Možda vas zanima:

Austrijanci su logorovali u banji krajem XVII veka, a posle njihovog poraza, Turci su je ponovo opustošili.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Turski paša, po imenu Ćor-Mehmed, iz Vranja, podigao je prva dva bazena u banji. Treći bazen izgradio je njegov sin Husein 1842.godine. To su bili prvi koraci ka izgradnji nečega što bi se moglo nazivati banjskim, prirodnim lečilištem. Vrnjaska Banja je banja sa najtoplijim izvorima lekovite vode u Evropi. Temperatura najtoplije vode koja izbija na ovom području iznosi čak 96 stepeni.

 

 

1929. godine podignuto je prvo pravo lečilište. Kralj Petar I Karađorđević se ovde lečio 1914. godine.

U Vranjskoj Banji postoji fabrika cveća na površini od 22.500 kvadratnih metara, koja koristi termalnu vodu.

Priroda i okolina

Vranjska Banja se nalazi 10 km severoistočno od grada Vranja, a u njenoj neposrednoj blizini su planine Besna kobila, Srpska Čuka i Patarija.
Bujna priroda oko banje se često se poredi sa ekološkom oazom. Zaštićena je od jakih vetrova zahvaljujući okolnim planinama.

Lekovita svojstva

Tople lekovite mineralne vode ove banje zahvaljujući svom hemijskom sastavu i temperaturi pomažu u lečenju i tretmanima raznih bolesti, kao što su: razni oblici reumatizma, ginekoloških oboljenja (sterilitet u početnoj fazi), posttraumatska stanja (stanja nakon povreda, hirurških intervencija), bolesti disajnih organa.
Pacijenti i turisti dolaze ovde željni opuštanja i rekreacije.

Vranjska Banja je mesto sa bogatom istorijom, prirodnim lepotama i lekovitim vodama, privlačno kako za turiste, tako i za one koji traže terapiju i oporavak.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading