VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Vranjska banja
Shutterstock

Istorija

Materijalni tragovi kulture pronađeni na lokaciji Vranjske Banje pokazuju da je bila poznata u praistoriji. Dardani, Tračani, Iliri, Kelti, Vizantijci i Rimljani znali su za izvore tople lekovite vode. Rimski ćup, dragocen eksponat u muzeju u Vranju, potiče iz Vranjske banje.

Prvi put se pominje u 1412. godini, kada su je porušili Turci. Srpski vlastelin Nikola Skobaljić pobedio je Turke ovde 1454. godine.

Možda vas zanima:

Austrijanci su logorovali u banji krajem XVII veka, a posle njihovog poraza, Turci su je ponovo opustošili.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Turski paša, po imenu Ćor-Mehmed, iz Vranja, podigao je prva dva bazena u banji. Treći bazen izgradio je njegov sin Husein 1842.godine. To su bili prvi koraci ka izgradnji nečega što bi se moglo nazivati banjskim, prirodnim lečilištem. Vrnjaska Banja je banja sa najtoplijim izvorima lekovite vode u Evropi. Temperatura najtoplije vode koja izbija na ovom području iznosi čak 96 stepeni.

 

 

1929. godine podignuto je prvo pravo lečilište. Kralj Petar I Karađorđević se ovde lečio 1914. godine.

U Vranjskoj Banji postoji fabrika cveća na površini od 22.500 kvadratnih metara, koja koristi termalnu vodu.

Priroda i okolina

Vranjska Banja se nalazi 10 km severoistočno od grada Vranja, a u njenoj neposrednoj blizini su planine Besna kobila, Srpska Čuka i Patarija.
Bujna priroda oko banje se često se poredi sa ekološkom oazom. Zaštićena je od jakih vetrova zahvaljujući okolnim planinama.

Lekovita svojstva

Tople lekovite mineralne vode ove banje zahvaljujući svom hemijskom sastavu i temperaturi pomažu u lečenju i tretmanima raznih bolesti, kao što su: razni oblici reumatizma, ginekoloških oboljenja (sterilitet u početnoj fazi), posttraumatska stanja (stanja nakon povreda, hirurških intervencija), bolesti disajnih organa.
Pacijenti i turisti dolaze ovde željni opuštanja i rekreacije.

Vranjska Banja je mesto sa bogatom istorijom, prirodnim lepotama i lekovitim vodama, privlačno kako za turiste, tako i za one koji traže terapiju i oporavak.

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading