Na Ravnoj kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori: Specijalitet koji je nekad bio sirotinjska hrana sada je pravi delikates
Domaćica Dušica svako jutro ga sprema za doručak

Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost sazanala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.
Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasledje prenosi sa kolena na koleno.
- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi i da se dobro skuva. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak”, kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak. Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.
- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama, kaže Dušica.
Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti. Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Lekovitim blatom u ovoj banji bili opčinjeni i bečki stručnjaci! Ako želite da iskusite blagoredi Banje Rusande, izdvojte 16 evra za noć!
Panonsko more je ostavilo neprocenjivo prirodno bogatstvo oličeno u tlu jezera Rusanda u Banatu. Peloid koji se prikuplja odatle se smatra jedinim od najlekovitijih u Srbiji. Zbog toga je Banja Rusanda, pozicionirala nadomak istoimenog jezera, popularna još od davnina, a njen značaj su prepoznali još bečki stručnjaci. Danas je posećuju brojni turisti, ali i ljudi koji tragaju za adekvatnom terapijom. Noćenje za dvoje ovde košta već od 16 evra.

Caričin grad: Justinijanov dar carici Teodori i Balkanu
Na južnim padinama Radan planine, nadomak Lebana, leže ruševine jednog od najlepših ranovizantijskih gradova na Balkanu – Justinijane Prime, u narodu poznatije kao Caričin grad.

Od peskara do rajskih plaža: Priča o Belocrkvanskim jezerima
Bela Crkva je jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti čitavim sistemom jezera. Nastala veštački, ali pretvorena u prirodne oaze, belocrkvanska jezera danas su sinonim za letnji turizam u Banatu i pravo utočište za ljubitelje kupanja, sporta i odmora u prirodi.

Potpećka pećina: Veličanstvena podzemna riznica kraj Zlakuse
Sa ulazom veličine katedrale i čudesnim pećinskim nakitom, Potpećka pećina kod Užica predstavlja jedno od najlepših prirodnih čuda Srbije.

PONOVO ODZVANJA MOLITVA NA DREVNOM MESTU! Iznad Crne Trave pronađena zakopana BOŽIJA KUĆA: Veruje se da je bila metoh Aje Sofije
Na području mahale Čuka na 1.400 metara nadmorske visine iznad Crne Trave i Vlasinskog jezera nalazi se značajan arheološki lokalitet iz ranohrišćanskog perioda.
Komentari(0)