Šumadija je svrstana među "Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024" i koje vredi posetiti, objavio je poznati vinski sajt "Winesofa.eu".
Kao adut za posetu ovoj regiji, kako je navedeno u objavljenom članku je njen veliki vinski i turistički potencijal, kao i istorijski značaj vinske Šumadije.
"Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara, ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju", piše u članku.
Dodaje se da je "recept" za čuvena vina tog vremena sačuvao poslednji vinar i preneo ga na prvu privatnu vinariju koja je pokrenuta posle promene režima, Aleksandrović.
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
Možda vas zanima:
Apartman 30 evra, a čitava kuća za 60: Planina u srcu Šumadije je prava oaza mira za svačiji džep
Osim što je prava prirodna oaza, koja odiše mirom i lepotom, planina Kosmaj je takođe i prava riznica kad je u pittanju kulturno-istorijsko nasleđe
TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".
"Topola je šarmantan grad, sa Crkvom Svetog Đorđa i Mauzolejem Karađorđevića na vrhu Oplenca koje morate videti, a pored, u centru grada, u šarmantnoj staroj vili, grad ima kafić i vinoteku, samo sa vinima iz regiona", navodi se.
U objavljenom tekstu su posebno preporučene vinarije Matijašević, Aleksandrović, Draganić i Arsenijević. Urednik sajta "Winesofa" i autor teksta Danijel Erčej je pored Šumadije naveo i druge regije bivše Jugoslavije, koje bi mogle prijatno da iznenade u ovoj godini a među njima je Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, kao i Štajerska u Sloveniji i posebno istorijski grad Ptuj.
Među preporučenim manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope nalaze se još i Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.
Ovaj manastir je dobio ime po šišarci?! Za njegovu istoriju kažu da je najstrašnija, a evo gde se nalazi
Kada se na jednom mestu nalazi toliko manastira i crkava kao što je to slučaj sa Fruškom gorom, onda nije redak slučaj da se tu istorija prepliće sa legendama, književnost sa narodnim predanjima, a mitski junaci da idu ruku pod ruku sa stvarnim osobama iz prošlosti našeg naroda. Ovaj „spoj nespojivog“ najbolje se vidi na primeru Šišatovca, manastira na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore, za koji se vezuje veliki broj priča o događajima, ali i slavnim istorijskim ličnostima Srbije.
Ima posla ko hoće da radi - na Zlatiboru najveća potražnja za kuvarima, konobarima i pomoćnim osobljem: Sezona na srpskoj planini sada traje skoro 12 meseci u godini
Planina Zlatibor je već odavno poznata kao destinacija koja živi 365 dana u godini. Uz veliki trud i rad turističkih radnika, jaz između letnje i zimske turističke sezone gotovo da više ne postoji. Tokom prolećnih meseci, po završetku zimske i pre početka letnje sezone, organizuju se škole u prirodi i rekreativne dečje nastave, dok je jesen rezervisana za poslovne skupove, kongrese i seminare.
MNOGI JOŠ NISU OTKRILI OVO SKIJALIŠTE U SRBIJI: Bez gužvi, cene za svačiji džep, a imate osećaj kao da ste u najluksuznijem planinskom centr
Prekrivena snegom pet meseci u godini, Stara planina predstavlja idealno skijalište za sve koje vole da se sklone od gužvi i komercijalnog sadržaja.
Odavde puca nestvaran pogled na pola Srbije: Prelepe slike sa vidikovca na Kablaru - željno se iščekuje otvaranje staklenog čuda
Željno se iščekuje otvaranje spektakularnog vidikovca na Kablaru, koji će biti jedini sky walk u Srbiji. Po slikama sa lica mesta već je očigledno da će to biti jedan od najlepših vidikovaca na Balkanu, a fotografije iz ovog dela Srbije obilaziće svet.
Zlatibor postaje srpski Saint Moritz: Luksuzni hotel gradi se na srpskoj planini a postoji samo još jedan takav u državi - stižu nova radna mesta i svetski gosti
Planina Zlatibor postaje sve prepoznatljivija kada su svetski investitori u pitanju, a u prilog tome najbolje govori činjenica da hoteli iz najluksuznijih grupacija grade svoje objekte na ovoj popularnoj srpskoj destinaciji. Sada je potpisivanjem ugovora ozvaničen i dolazak luksuznog hotelskog brenda Crowne Plaza koji je prepoznatljiv na svetskom tržištu po visokom standardu smeštaja i usluge.
Komentari(0)