Šumadija svrstana među 10 vinskih regija koje vredi posetiti

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Šumadija je svrstana među "Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024" i koje vredi posetiti, objavio je poznati vinski sajt "Winesofa.eu".

Šumadija svrstana među 10 vinskih regija koje vredi posetiti
vikipedija/Ostrvica, Rudnik

Kao adut za posetu ovoj regiji, kako je navedeno u objavljenom članku je njen veliki vinski i turistički potencijal, kao i istorijski značaj vinske Šumadije.

"Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara, ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju", piše u članku.

Dodaje se da je "recept" za čuvena vina tog vremena sačuvao poslednji vinar i preneo ga na prvu privatnu vinariju koja je pokrenuta posle promene režima, Aleksandrović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Topola je šarmantan grad, sa Crkvom Svetog Đorđa i Mauzolejem Karađorđevića na vrhu Oplenca koje morate videti, a pored, u centru grada, u šarmantnoj staroj vili, grad ima kafić i vinoteku, samo sa vinima iz regiona", navodi se.

U objavljenom tekstu su posebno preporučene vinarije Matijašević, Aleksandrović, Draganić i Arsenijević. Urednik sajta "Winesofa" i autor teksta Danijel Erčej je pored Šumadije naveo i druge regije bivše Jugoslavije, koje bi mogle prijatno da iznenade u ovoj godini a među njima je Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, kao i Štajerska u Sloveniji i posebno istorijski grad Ptuj.

Među preporučenim manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope nalaze se još i Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading