U PLANU NIZ NOVIH PROJEKATA Ovčarsko-kablarska klisura postaje prava oaza

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Vlada Srbije i Međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, koju predvodi Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, trenutno sprovode niz projekata u oblasti infrastrukture, turizma i ekologije u ovom zaštićenom području.

ovčarsko kablarska klisura
Foto: Rina

 

Nedavno je kompanija "Energoinvest" objavila video sa idejnim rešenjem kako će Ovčarsko-kablarska klisura izgledati kada se završe svi planirani radovi i projekti.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da će ovaj region, koji je decenijama bio zapostavljen i nije doživeo značajna ulaganja u poslednjih 60 godina, postati prirodna oaza za turiste različitih profila - od avanturista do ljubitelja zdravstvenog i duhovnog turizma.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je podseio na projekte koji su u prethodnom periodu realizovani na ovom području.

  • Amfiteatar, trg i park Ovčar banje;
  • Pristanište na jezeru Međuvršje;
  • Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja;
  • Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga – 1,5 km;
  • Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje – izvučeno preko 600 tona raznog otpada;
  • Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka);
  • Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji, i započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koje fazno ali najbrže moguće rešavamo.

– Pozivamo sve sugrađane da učestvuju u daljem razvoju Ovčarsko-kablarske klisure, da otvore poljoprivredna gazdinstva, etno sela, da pokrenu proizvodnju čuvenih proizvoda sa Kablara i Ovčara, da iskoriste momentum ulaganja države, vrate se u svoj kraj i da tu grade budućnost. Ovčarsko-kablarsku klisuru od tranzitnog područja moramo pretvoriti u oazu za uživanje u prirodi – zaključio je Todorović.

U PLANU NIZ NOVIH PROJEKATA Ovčarsko-kablarska klisura postaje prava oaza Foto: Rina
 

Podsticajna sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2023. godini dobilo je šest opština i gradova, među kojima je i Čačak. Sredstva su ugovorom predviđena za projekte unapređenje stanja u zaštićenim područjima, čime će se nastaviti projekat revitalizacije Ovčar Banje.

Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak u razgovoru za otkrio je detalje planova za sledeću godinu, ali i kako će autu-put pomoći daljem razvoju ovog važnog privrednog centra.

- Ovčarsko-kablarska klisura je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstano u I kategoriju. Odlikuje se prepoznatljivim meandrima Zapadne Morave, jezerom Međuvršje, planinama Ovčar i Kablar, izvorima termo-mineralne vode Ovčar Banje i grupom od 10 manastira, smeštenim na relativno malom rastojanju.

Ovde postoje dobri uslovi za razne vidove rekreacije pre svega zahvaljujući prirodnim faktorima koji su prilagođeni za ovaj vid aktivnosti. Ovčarsko-kablarske klisura je idealno područje za cikloturizam, sportski ribolov, alpinizam, planinarenje, splavarenje, foto safari.

Još jedna posećena prirodna atrakcija ovog predela je i Banjski potok u Ovčar Banji. Uređeno novo pristanište na jezeru Međuvršje je mesto sa koga kreću katamarani u krstarenje klisurom, a novootvoreni Prirodnjački centar u Ovčar Banji, na jednom mestu objedinjuje kompletnu ponudu ovog predela, njegove priorodne vrednosti i istorijsko nasleđe.

Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje


Za realizaciju projekta Uređenje Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko – kablarska klisura" u okviru druge faze opredeljeno je još 20 miliona dinara. U ime Grada Čačka, direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine o sufinansiranju projekta. Iznos podsticajnih sredstava koje je Grad Čačak dobio na ovom projektu je 15 miliona dinara od resornog ministarstva i sa pet miliona dinara učestvovaće iz budžeta, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Podsticajna sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2023. godini dobilo je šest opština i gradova, među kojima je i Čačak. Sredstva su ugovorom predviđena za projekte unapređenje stanja u zaštićenim područjima, čime će se nastaviti projekat revitalizacije Ovčar Banje.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading