SKRIVENO BLAGO STARE PLANINA Naša lepotica krije veliki broj magičnih vodopada koje tek treba otkriti

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Budući da na njoj postoje brojni rečni tokovi, to ne čudi što su vodopadi Stare planine naročito atraktivni.

SKRIVENO BLAGO STARE PLANINA Naša lepotica krije veliki broj magičnih vodopada koje tek treba otkriti
Shutterstock

 

Poznata i kao Balkan, Stara planina većim delom pripada Bugarskoj, dok je njen manji deo na području naše zemlje.

Na 2.169 metara nadmorske visine nalazi se Midžor, najviši vrh Stare planine u Srbiji. A najniža tačka ove planine nalazi se na 132 metara nadmorske visine, ističe „Vikipedia“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Budući da na njoj postoje brojni rečni tokovi, to ne čudi što su vodopadi Stare planine naročito atraktivni. Na području ove planine postoji i nekoliko klisura, među kojima se posebno izdvajaju klisura Rosomačke reke i klisura Vladikine ploče.

Skrivene prirodne lepote

Iako su mnogi vodopadi na Staroj planini ne baš tako lako dostupni, to ne sprečava ljubitelje prirode i avanturiste da im krenu u pohode.

Putevi koji do njih vode mahom su dobro obeleženi, ističe „Srbijapodlupom“.

Ne treba zaboraviti da su vodopadi na ovoj planinskoj lepotici brojni, tako da nije baš jednostavno izdvojiti one koji su najlepši. Prosto, svaki je interesantan na svoj način.

Najpoznatiji vodopadi Stare planine

Na oko pet kilometara udaljen od sela Kalna, vodopad Bigar nalazi se na 450 metara nadmorske visine. Budući da je do njega prilično jednostavno stići, važi za jedan od najčešće posećivanih vodopada na Staroj planini.

Sa 35 metara visine, preko bigara, specifičnog kamena po kome je i dobio naziv, obrušava se voda i tvori predeo neverovatne lepote.

Još jedan od posećenijih staroplaninskih vodopada, upravo zbog svoje pristupačnosti, nosi naziv Tupavica. Deli ga nešto manje od pet kilometara od planinarskog doma Dojkinci. Visina ovog vodopada je 15 metara, a nalazi se na 1.050 metara nadmorske visine.

Simbolično nazvan Orlov kamen, budući da u stenama kojima je okružen obitavaju te ptice, ovaj kaskadni vodopad je još jedna od atrakcija Stare planine. Voda se obrušava sa 20 metara, dok se sam vodopad nalazi na 1.423 metara nadmorske visine. Ipak, priroda se pobrinula da ga dobro zaštiti, pa je put do njega prilično zahtevan i ni u kom slučaju se ne preporučuje posećivati ga bez stručnog vodiča.

Još jedan kaskadni vodopad koji zavređuje pažnju je i Kaluđerski skok. Smešten je podno Midžora i važi za najviši vodopad u našoj zemlji, uzevši u obzir da je njegova visina 232 metra. Početak vodopada u blizini sela Topli Do nalazi se na 1.554 metara nadmorske visine, a završava se na nadmorskoj visini od 1.322 metara.

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading