JEDNA OD NAJVEĆIH BRANA U EVROPI Čuda na dnu jezera Gazivode među kojima je i blago srpske kulture (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Ronioci otkrili više spomenika srednjovekovne srpske kulture na dnu jezera Gazivode. Najznačajniji od njih su: ostaci palate srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, ostaci manastira Čkilje, zvonika iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropole.

JEDNA OD NAJVEĆIH BRANA U EVROPI Čuda na dnu jezera Gazivode među kojima je i blago srpske kulture (FOTO/VIDEO)
WIKIMEDIA COMMONS/Jezero Gazivode

Jezero Gazivode je veštačko jezero nastalo 1977. godine pregrađivanjem reke Ibra u njenom gornjem toku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Andrija (@kosopasicastrikesagain)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Beogradska firma Hidrotehnika-Hidroenergetika je od 1973 — 1977. godine, u ataru sela Gazivode podigla jednu od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi, po projektu firme "Energoprojekt" iz Beograda.

Istoimeno jezero se nalazi se u opštini Tutin, u jugozapadnoj Srbiji i u opštini Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije. Iznad jezera se prostiru planine Mokra gora u čijem se podnožju nalazi i manastir Crna Reka i Rogozna.

JEDNA OD NAJVEĆIH BRANA U EVROPI Čuda na dnu jezera Gazivode među kojima je i blago srpske kulture (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS/Jezero Gazivode
 

Foto: WikimediaCommons/Dan

Jezero je dužine 24 kilometara, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara. Osnovna namena ovog jezera je navodnjavanje Kosovske nizije, ali ima i manju hidrocentralu koja se nalazi u istoimenom mestu.

Kanalima se voda iz Gazivoda odvodi do Gračaničkog jezera i koristi se za snabdevanje grada Prištine. Voda iz ovog hidrosistema je takođe primenjena za neophodno rashlađivanje u TE Obilić.

Iako pored jezera nema ugostiteljskih objekata, veliki broj ljudi obilazi ovo jezero. Tokom cele godine prisutan je veliki broj ribara, pošto je jezero izuzetno bogato ribom. Leti dolaze i kupači iz obližnjih sela, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Novog Pazara, pa čak i iz udaljenih mesta Kosova i Metohije.

Zanimljivosti

Tokom 2017. i 2018. godine međunarodni tim arheologa i naučnika je izvršio niz podvodnih istraživanja. Otkrili su više spomenika srednjovekovne srpske kulture na dnu jezera Gazivode. Najznačajniji od njih su: ostaci palate srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, ostaci manastira Čkilje, zvonika iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropole.

Među podvodnim otkrićima nalaze se ostaci škole za dame, i delovi dvorca u potopljenom selu Brnjaci, odakle je Jelena Anžujska upravljala teritorijama tadašnje Zete, Trebinja, Plava, Poibarja.

Kako doći od Beograda do jezera Gazivode, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading