NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Vikend odmor u Srbiji i uživanje u beskonačnim lepotama je pravi izbor za beg iz grada. Pogledajte spektakularna mesta koja krije naša zemlja

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Vodopad Bigar

Iako to možda ne znate, postoje mnoga značajna i lepa mesta u Srbiji koja bi trebalo obići, i koja mogu biti odličan izbor za regularni, ili još bolje – produženi vikend. Možete ostaviti komentar i dopisati još neka vaša omiljena mesta u Srbiji i na taj način nam pomognete da dopunimo listu. Uživajte u čitanju.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vodopad Blederije
 

Zašto se odlučiti za vikend putovanja po Srbiji?

Put u inostranstvo i obilazak znamenitosti drugih zemalja svakako sa sobom nosi posebnu čar, ali veliki broj ljudi nije u potpunosti upoznat sa lepotama sopstvene zemlje. Putovanja za vikend su odlična prilika za obilazak Srbije – nije vam potrebno ni previše vremena, a ni previše novca za obilazak bilo koje atrakcije.  

Srbija je poznata po odličnoj hrani, pa osim upoznavanja sa istorijskim i prirodnim znamenitostima, vikend putovanja po Srbiji mnogi koriste i za upoznavanje sa gurmanskim specijalitetima drugih krajeva zemlje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gde provesti vikend u Srbiji?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odlučili ste da provedete slobodan dan, dva, ili produženi vikend u Srbiji? Ako ste odabrali i društvo za novu avanturu, postavlja se još samo jedno pitanje – gde otići na vikend u Srbiji? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su upravo vaši saputnici (da li putujete porodično, sa partnerom, ili društvom) i to koji tip putovanja preferirate.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/stara planina
 

Srbija se može pohvaliti velikim brojem prirodnih atrakcija – za one koji uživaju u lepim pejzažima, spomenicima istorije i kulture – za one kojima obilazak Srbije predstavlja obilazak znamenitosti, ali i etno selima i spa centrima – ukoliko tražite idealna mesta za odmor u Srbiji.

Za vas smo izdvojili 7 predloga za vikend putovanja, i izdvojili najlepša mesta u Srbiji za odmor i beg od gradske gužve. Na vama je da izaberete nešto što do sada niste posetili, i krenete u novu avanturu. Pa, gde provesti vikend u Srbiji? 

Predlažemo sledeće destinacije:

1. Novi Sad
2. Zlatibor
3. Uvac
4. Đavolja Varoš
5. Golubac
6. Palić
7. Stara planina

8. Dvorac Fantast

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/stara planina
 

#1 Novi Sad – beg od obaveza u komšiluku

Beograd je ubedljivo najveća atrakcija za turiste, pa verujemo da čak i ukoliko ga niste do sada posetili o njemu znate dosta toga. Zato ćemo kao prvi predlog vikend putovanja izdvojiti drugi po veličini grad naše zemlje – magični Novi Sad, administrativni centar Vojvodine.

Zašto kažemo da je magičan? Zato što se ne može jasno objasniti zaljubljenost mnogih građana Srbije u ovaj grad. Da li razlog leži u njegovim ulicama, vojvođanskom načinu života ili pogledu na Dunav koji se pruža sa Petrovaradinske tvrđave? Saznaćete sami nakon što ovde provedete svoj vikend odmor.

Od prestonice je udaljen manje od 100 kilometara, a do njega se može stići i vozom. U njemu ćete se uz razvijen gradski saobraćaj veoma lako snaći, a cene za taksi prevoz su takođe veoma povoljne.

Prva stanica turistima je obično centar Novog Sada, odnosno Stari grad. Osim značajnih političkih i javnih ustanova, ovde je smeštena i Gradska kuća, izgrađena u neorenesansnom stilu. Ispred nje nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, značajnoj političkoj ličnosti Vojvodine.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Novi Sad
 

Trg slobode je rezervisan za razne koncerte ili sajmove sa štandovima, a tu se nalazi i jedan od simbola ovog grada – rimokatolička crkva “Ime Marijino”. Zanimiljiva je činjenica da je ova građevina među Novosađanima, kao i turistima, poznata kao katedrala, ali da ona to zapravo nije.

Turisti obavezno obilaze i Dunavski park, koji se zimi pretvara u klizalište – Ledena šuma, kao i čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu. Ova tvrđava, kao i “Pijani sat” koji se na njoj nalazi su zaštitni znak Novog Sada, i mesto održavanja poznatog muzičkog festivala “Exit”, koji godišnje poseti i više od 200 000 ljudi.

Ukoliko ste se odlučili za vikend putovanje sa društvom, verujemo da nećete zaobići ulicu Laze Telečkog, koja se uveče pretvara u centar noćnog provoda. Ovde se mogu čuti tamburaši i domaći bendovi, kao i tehno i rok muzika. Nema sumnje da Novi Sad, osim što predstavlja odlično mesto za odmor za vikend, može biti i dobro mesto za provod.

#2 Zlatibor – lepote prirode uz komplet lepinju

Kao najbolje destinacije za vikend putovanja Srbija nudi svoje planine. Zlatibor je sve razvijenija turistička destinacija, koji predstavlja odličan izbor za putovanja u Srbiji tokom cele godine.

Zimski vikend odmor na Zlatiboru svakako podrazumeva i skijaške staze Tornika, vožnju motornim ili običnim sankama, kao i razne druge snežne aktivnosti. Ipak, i ostala godišnja doba na ovoj planini mogu biti podjednako zanimljiva.

Osim komplet lepinje i ostalih gurmanskih specijaliteta u kojima možete uživati, poseta ovoj planini je odlična prilika da se obiđu skriveni kutci Zlatibora. Na severoistoistoku Zlatibora smeštena je čuvena Stopića pećina, jedna od najznamenitijih pećina naše zemlje.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Reč je o rečnoj pećini kroz koju protiče Trnavski potok, a njena najveća atrakcija su bigrene kade koje su najčešće ispunjene vodom i dodatno impresivne zahvaljujući svetlu različitih nijansi. U njoj se čak nalazi i vodopad pod nazivom “Izvor života”. Pri obilasku dobijate i pratnju vodiča koji će vas detaljnije upoznati sa ovim čudom prirode.

Na samo 20 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje vodopad predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara, i koji se nalazi na Gostiljskoj reci. Okružuju ga stene prekrivene mahovinom, a ukoliko pratite tok reke nakon vodopada naići ćete na nove celine slapova, manjih virova i brzaka.

Nema sumnje da je Zlatibor jedno od najboljih mesta za vikend u Srbiji. Uz pregršt aktivnosti koje su vam na raspolaganju i atrakcija za obilazak, sigurno ćete se odlično provesti i dobro iskoristiti slobodne dane.

#3 Uvac – dom najpoznatijih atrakcija Srbije

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Reč je o prirodnom dobru od izuzetnog značaja, i odličnoj destinaciji za vikend putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene.

Dolina ove reke je davno potopljena, i formirana su tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Obilazak ovih jezera uz sam kanjon učiniće vašu turu još potpunijom. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava, gde ćete uživati u najboljem pogledu na kanjon, i napraviti najzanimljivije fotografije.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ledena pećina, Uvac
 

Mnogobrojne pećine predstavljaju još jednu atrakciju ovog područja. Ukrašen su nizom stalaktita, stalagmita, igrlica i drugih pećinskih ukrasa. Možete obići Ušačku, Javorsku, Baždarsku i najpoznatiju Ledenu pećinu, koja je bogata pećinskim nakitom.

Ako odlučite da Uvac bude destinacija vašeg vikend putovanja, dobra ideja je i prenoćiše u blizini, kako biste imali više vremena za obilazak ovog dela zemlje. Đurđevi Stupovi (Manastir Svetog Đorđa) i Manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice za turiste. Najčešći izbor za prenoćište su planina Zlatar i Nova Varoš.

#4 Đavolja Varoš – obilazak svetskog čuda

Ukoliko želite uzbudljiva vikend putovanja Srbija vam može ponuditi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer je Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju čak 2 prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da je Đavolja varoš proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik. Ovo može biti vaš izbor za noćenje ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, a dobra ideja je i noćenje u Kuršumliji gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.

#5 Golubac – istraživanje srednjevekovne tvrđave

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja, i odličan izbor za vikend odmor u Srbiji jeste Golubački grad, poznatiji kao Golubac. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Reč je o srednjevekovnom gradu burne istorije,čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Golubačka tvrđava je planski građena na važnom geostrateškom području, a tačno vreme njenoj nastanka nije poznato.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Golubačka tvrđava
 

Ova značajna kulturna i istorijska znamenitost je početkom 2019. godine obnovljena, pa sada turisti, pa je sada tvrđava kompletno dostupna turistima. Njena unutrašnjost je podeljena na četiri zone, koje se razlikuju prema dostupnosti, težini, kao i ceni ulaznice.

Zelena zona namenjena je svim kategorijama turista (cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara). Plava zona je srednje teška zona, dostupna samo uz pratnju zaposlenih (cena je 800 dinara), a isto važi i za Crvenu zonu koja je teška. Crna zona je izuzetno teška zona, i zahteva najviši nivo fizičke spremnosti turista.

Poseta Golupcu je prilika za aktivan vikend odmor, i obilazak Srbije i njenih najstarijih delova. Ovde imate i više opcija za prenoćište, a ne propustite priliku i da isprobate gurmanske specijalitete ovog područja.

#6 Palić – izletište stvoreno za decu

Na 8 kilometara udaljenosti od Subotice nalazi se Palić, popularna destinacija za vikend putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom. Ovo gradsko naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući Palićkom jezeru.

Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji, i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Ovde se možete kupati i uživati u raznim sportskim aktivnostima, među kojima se ističe vožnja bicikla. Jezero je bogato ribom, pa je dobar izbor i za ribolovce. Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) vikipedija/Palićka banja
 

Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde možete videti preko 60 vrsta životinja. Vrt poseduje i botanički deo sa preko 260 vrsta drveća i žbunja. Na raspolaganju vam je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

Palić je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji, pogotovo ukoliko su u pitanju porodična vikend putovanja. Mališani će se zabaviti, a roditelji će moći da uživaju u prirodi i šetnji kraj jezera.

#7 Stara planina – dobar izbor tokom cele godine

Da je obilazak Srbije odlična ideja i tokom zime i tokom letnjih meseci, uveriće vas Stara planina. Za zabavu tokom zime zaslužne su staze za skijanje i jedan od najatraktivnijih vrhva ove planine – Babin Zub. Skijaši obično planiraju produženi vikend na ovoj planini, kako bi mogli što duže da uživaju u ovom sportu.

Proleće i leto, s druge strane, predviđeni su za uživanje u prirodi i njenim atrakcijama. Ovde se nalazi vodopad Bigrenog potoka koji je proglašen za hidrološki spomenik prirode, a obavezno obiđite i vodopad Bukovik, koji je naziv dobio po buci koju proizvodi voda pri padu sa visine od nekoliko metara.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vodopad Bigar
 

#8 Dvorac Fantast – odmor u vojvođanskom stilu

Dvorci Vojvodine oduvek su mamili pažnju stanovnika Srbije, kao i njenih posetilaca, a ukoliko izdvojite jedan vikend za njihov obilazak i sami ćete se uveriti zašto je to tako. Predlažemo vam putovanje prema Bečeju i posetu dvorcu Fantast, koji je poznat i kao dvorac Dunđerski.

Dvorac Fantast je kompleks koji se prostire na 65 hektara i koji je pripadao Bogdanu Dunđerskom, pripadniku najbogatije porodice u Vojvodini početkom 20. veka. Ovaj kompleks čine dvorac, mali kaštel, ergela, park sa jezerom, kao i kapela u kojoj je sahranjen Dunđerski.

NEZABORAVNA VIKEND PUTOVANJA U SRBIJI Pronađite savršenu destinaciju i uživajte u odmoru iz snova (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Dvorac Fantast, Bečej
 

Ovo je možda jedno od nalepših mesta za odmor u Srbiji, jer ćete se osećati kao da ste deo bajke. Moguće je jahanje konja, vožnja kočijama (zimi vožnja sankama), kao i šetnja prelepim parkom, a ukoliko dolazite sa decom na raspolaganju vam je i uređeno igralište.

Ručak u ovom dvorcu je izbor gotovo svih posetilaca. Preovlađuje vojvođanska kuhinja, a posebno hvale Fantast šniclu, palačinke i štrudlu. Podrazumevaju se i fantastična vina.U dvorcu je takođe moguće i noćenje, uz koje će vaš vikend odmor biti prava bajka.

Gde otići na vikend u Srbiji? Sigurni smo da je nakon ovog teksta veći problem – od čega početi? Veliki broj turističkih agencija u Srbiji se bavi organizacijom izleta i vikend odmora na njenoj teritoriji, pa se možete odučiti na putovanje uz njihovu pomoć, ili u sopstvenoj režiji.

Upravo to i jeste prednost vikend putovanja po Srbiji – gotovo sve vam je blizu, pa organizacija ne predstavlja nikakav problem.

Nema potrebe da izaberete jednu destinaciju, krenite redom i upoznajte se sa svim čarima svoje zemlje.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading