SVOJEVRSNA VAZDUŠNA BANJA Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Redak reljefni fenomen i uzvišenje odnosno deo ugašenog vulkana ponosno nosi ožiljke prošlosti

SVOJEVRSNA VAZDUŠNA BANJA Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu (FOTO/VIDEO)
WIKIMEDIA COMMONS/Marko.vl

Borački krš je redak reljefni fenomen i uzvišenje odnosno deo ugašenog vulkana, u okviru Rudničkog masiva, koji je nastao pre oko 20 miliona godina, a čini ga niz stena velike čvrstine i postojanosti.

Zbog svoje karakteristične boje i svetlucavih delova, Borački kamen koristi se kao ukrasni kamen u građevinarstvu.

SVOJEVRSNA VAZDUŠNA BANJA Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu (FOTO/VIDEO) Foto: Youtube/Printscreen/RTV Kragujevac
 

Njegov najviši vrh se nalazi na 515 m nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode. Njime će upravljati Srbijašume. Ovde se nalazila tvrđava Borač na Kršu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srednjovekovni grad Borač bilo je jedno od uporišta Stefana Lazarevića, a legenda kaže da je tada tu nekada bilo toliko kuća da je mačka mogla skakati sa krova na krov. Danas su tu ostale samo zidine koje sećaju na slavnu prošlost i meštani koji žive i uživaju na ovom mestu koje ne bi menjali ni za kakva svetla grada.

Markirana pešačka staza počinje od crkve Sv. Arhangela Gavrila, iz 1359. godine.

"U centru sela Borač i dan danas je očuvana ona najstarija crkva, iz 1359. godine koja je prepoznatljiva po svom autentičnom ikonopisu, jer su kroz sredinu oslikani Sveti ratnici, koji predstavljaju simbol ovdašnjih meštana“, kaže Mladen Novaković, veroučitelj i dobar poznavalac istorije sela Borač.

Uspon nije naporan, do prvih stena se može doći za oko sat vremena. Staza vodi pored groblja iz 17- og veka.

SVOJEVRSNA VAZDUŠNA BANJA Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Odvažni i iskusni planinari mogu se popeti i do krsta koji se nalazi na vrhu. Uspon do krsta ne bih preporučili početnicima i neiskusnim planinarima. Prolazi se kroz jedan manji kuloar, a pri silasku sa krsta najbolje prolaze oni koji imaju dugačke noge! Naime, potrebno je skočiti sa nekih metar visine iz nezgodnog položaja, stoga ne preporučujemo neiskusnima izlazak do krsta.

Za ostale sasvim je prijatno ići označenom stazom kroz šumu i doći do najvišeg vrha sa pogledom na plodna polja Šumadije i na Gružansko jezero.

SVOJEVRSNA VAZDUŠNA BANJA Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu (FOTO/VIDEO) vikipedija/Gružansko jezero
 

Foto: Wikimedia/Milinkovic.miroslav

Tura je zanimljiva i nije naporna. Boračke stene neodoljivo podsećaju na vulkansku Ostrovicu.

Lepote ovog kraja i šumadijskog sela Borač u kom vreme da je stalo prepoznale su i filmadžije, pa su ovde snimani i kultni kadrovi iz serije „Moj rođak sa sela“, a čuveni kuću Vranića iz čijeg dvorišta puca pogled na pola Srbije posetilo je na hiljade gostiju iz zemlje i regiona.

Do Boračkog krša dolazi se autoputem Beograd-Niš. Nakon isključenja za Arandjelovac i dolaska do Topole, ide se putem za Kragujevac i Knić. Selo Borač pripada opštini Knić, a od Kragujevca je udaljeno oko 20 km. Od Beograda do Borača ima oko 140 km ili oko 2,5 sata vožnje.

Pogledajte i na sledećoj mapi kako izgleda put od Beograda do Boračkog krša:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Komentari(0)

Loading