PREDLOG ZA VIKEND ZA 2.000 DINARA Posetite banju blizu Subotice sa jedinstvenim roze jezerom i lekovitom toplom vodom od čak 35 stepeni

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Voda je slana i sadrži oko 21 g soli po litri vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru.

PREDLOG ZA VIKEND ZA 2.000 DINARA Posetite banju blizu Subotice sa jedinstvenim roze jezerom i lekovitom toplom vodom od čak 35 stepeni
Printscreen

Prošli su letnji meseci i većina nas je potrošila bar polovinu godišnjeg odmora, a i budžet za putovanja, ali ove jeseni nas je priroda pogledala i omogućila nam da uživamo u toplom oktobru, tako da je šteta ne iskoristiti to, i to tako da ne trošite dane odmora, a i da možete sebi da priuštite.

Zbog toga je redakcija LS odlučila da za vas potraži smeštaje u našoj zemlji koji koštaju oko 2.000 dinara za ceo vikend, dakle od petka do nedelje, i da vam pomogne ako se odlučite da još malo uživate u toplom vremenu i jesenjim pejzažima naše lepe Srbije. Ovog puta vam predlažemo Pačir banju.

Jedinstveno roze jezero

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pačir banja se nalazi u Vojvodini, opština Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice.

Od Subotice je udaljena svega 30 km, od Novog Sada oko 90 km (1h vožnje), a od Beograda oko 180 km (2h vožnje).

Ova destinacija je bila potpuno nepoznata za turiste sve do 2014. godine, kada izgradnjom banje popularnost ovog mesta naglo raste. Najmlađa banja u Srbiji, jedinstvena je po svojim karakteristikama od sastava vode i lekovitosti, do neobično ružičaste boje jezera u letnjim mesecima.

Izvorište vode

Lekovita voda izvire na oko 1400 m dubine i na samom izvorištu temperatura vode je 72 stepena Celzijusa. Kako se voda približava površini, lagano se hladi na oko 35 stepeni Celzijusa jer se meša sa čistom bunarskom vodom.

Voda je slana i sadrži oko 21g soli po litri vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru. Zaista, Parič banja se može smatrati „ružičastom kapi“ Panonskog mora.

Lekovitost vode

Pačirska voda ima sertifikat lekovite vode i pogodna je za tretman:

  • različitih kožnih bolesti kao što je psorijaza, ekcemi, dermatitisi, seboreja, ihtioza…
  • oboljenja lokomotornog aparata – reumatska oboljenja, oboljenja zglobova, mišića, kičme, fibro-mijalgija, osteoporoza
  • oporavak posle sportskih povreda, preloma, uganuća, operacija
  • uroloških i ginekoloških bolesti
  • smanjenju uplanih (inflamatornih) procesa u telu
  • poboljšava raspoloženja kod hroničnog stresa i depresije (zbog prisustva litijuma i temperature vode koja je slična telesnoj temperaturi)
  • ubrzava metabolizam zbog prisustva joda i broma
  • osvežava izgled kože, kose, noktiju – podmlađuje

Ružičasto Pačir jezero

Pačir jezero je zapravo veštačko jezero jer se samo izvorište vode nalazi udaljeno od samog kompleksa.

Temperatura vode u jezeru varira od vremenskih uslova i kreće se od 28-32 stepena Celzijusa.  Jezero i sam objekat izgrađeni su po nactru gospodina Zoltana Valkaja.

Jezero se prostire na površini od 2000 kvadratnih metara, što je približno veličini dva olimpijska bazena. Na prvi pogled jezero izgleda malo ali ako se rešite da ga preplivate, videćete da pogled zna da prevari.

Nema ribica i rastinja jer je voda izuzetno slana i zbog prisustva joda i fenola nepogodna za razvoj patogenih mikroba.Kupanje na jezeru je pogodno i za decu, koja vrlo lako mogu da nauče da plivaju zbog gustine slane vode.

Jezero je najdublje na sredini oko 1.6 metara, prekriveno je oblim kamenčićima koji se nalaze i na obali. Tamna boja kamenčica u jezeru je posledica taloženja soli koji se nalaze u vodi. Na kraju svake letnje sezone, voda iz jezera se isušuje, dno se čisti kao i cevi koje dopremaju vodu.

Oko jezera je lepo uređena plaža sa kamenčićima, a iza su raspoređene klupe sa besplatnim suncobranima, ležaljkama, stolicama.

Oko jezera nalazi se velika zelena površina na kojoj možete pronaći teren za mali fudbal i odbojku, kao i ljuljaške za decu i mini tobogan. Oko jezera ima mesta za približno 1000 ljudi. Dozvoljeno je uneti hranu.

Boja vode

Boja vode je nešto što jezero u Parič banji svrstava u prave dragulje naše planete. U letnjim mesecima (juli, avgust) boja vode u jezeru postaje ružičasta, dok je voda u zatvorenim bazenima tamno zeleno-plavičaste boje.

Napomena: ružičasta voda ne menja boju vaše odeće.

Miris vode

Za miris vode može se reći da je specifičan i u prvi mah – neprijatan. Međutim, čulo mirisa se vrlo brzo adaptira i već posle kraćeg vremena nije toliko jak. Miris vode potiče od sulfida, fenola, joda i ostalih rastvorenih minerala. Voda je slanog ukusa.

Izvor: pacirbanja.com

Ukoliko vas je sve ovo privuklo, dovoljno je da na poznatom pretraživaču za iznajmljivanje turističkih smeštaja ukucate Pačir banja i izaći će vam dva smeštaja za oko 2.000 dinara.

PREDLOG ZA VIKEND ZA 2.000 DINARA Posetite banju blizu Subotice sa jedinstvenim roze jezerom i lekovitom toplom vodom od čak 35 stepeni Printscreen
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading