JEDNA OD NAJSTARIJIH BANJA U SRBIJI I Turci bili očarani lekovitim izvorima ovog mesta u kojema su uživali samo oni najbogatiji

M. M.

12:00

Turizam 0

Datira još iz 4. veka nove ere, iz doba Rimljana i jedno je od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak 6 termalnih izvora.

JEDNA OD NAJSTARIJIH BANJA U SRBIJI I Turci bili očarani lekovitim izvorima ovog mesta u kojema su uživali samo oni najbogatiji
Unregistered RawShooter essentials 2005 1.1.2 bld 14

 

Ovo mesto je malo naselje koje se nalazi na obroncima planine Jastrebac (preciznije na njenom masivu Veliki Jastrebac) sa svega 280 stanovnika prema poslednjem popisu. Pripada Rasinskom okrugu i udaljena je samo 34 km od Kruševca.

Ukoliko dolazite automobilom iz Beograda, pred vama je put od skoro 215 km i nešto više od dva sata vožnje. Od Niša je udaljena 65 km, od Kragujevca 140, a od Novog Sada čak 310.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ribarska Banja (@ribarska_banja)

Blagodeti Ribarske banje i njene izvore prvi su otkrili Rimljani, i to slučajno. Nakon nekoliko dana odmaranja na njenom lekovitom tlu, vojnici su primetili da se osećaju sjajno i preporođeno.

Po nekim istorijskim istraživanjima, prvo kupatilo je napravljeno u doba Carice Milice, koja je upravo na ovom mestu negovala svoju lepotu. Tokom svoje višegodišnje istorije ugostila je sve krunisane glave Srbije, što joj je donelo nadimak „kraljevska banja“.

Naravno, u svoje vreme su i Turci bili očarani lekovitim izvorima ovog mesta, pa su i sami izgradili veliki hamam, u kojem su uživali samo oni najbogatiji.

Nakon dugih 500 godina, tačnije 1852.g, banju je posetio Aleksandar Karađorđević, koji je naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila, a samo dve godine kasnije, banja je dobila svog prvog doktora.

Nažalost, krajem 19.veka je porušeno skoro sve, ali je vrlo brzo i obnovljeno. Ponovno interesovanje za banju, njen razvoj i izgradnju mnogobrojnih objekata, javlja se za vreme kralja Petra I Karađorđevića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Milojevic (@jazzymgagic)

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih42°C. U ostalim se temperature kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.

Ukoliko uživate u opuštanju uz pomoć toplih voda, masaža i ostalih wellness i spa programa, možete to uraditi tokom čitave godine. Ako ste pre raspoloženi za šetnje i zabavu, Ribarska banja je idealna leti. Ne propustite priliku da prošetate stazama Jastrebca i posetite istoimeno izletište, idealno za razne fizičke aktivnosti i piknike. Deci će verovatno najinteresantniji biti „Avantura park“ ili prilika za splavarenje duž Južne Morave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ribarska Banja (@ribarska_banja)

U Ribarskoj banji se tokom leta organizuju razni događaji, bazari i manifestacije od kojih je najpoznatija „Kulturno leto“. Savršena za sve ljubitelje folklora, performansa raznih umetnika i domaćih specijaliteta.

Posetite Manastir Svetog Romana, u kom se čuva srce grofa Rajevskog, (po njemu je kreiran lik grofa Vronskog iz romana Ana Karenjina), koji je herojski poginuo boreći se na strani Srbije protiv turske vojske.

Kao što smo već pomenuli, na samo pola sata vožnje nalazi se grad Kruševac. Ovde možete videti čuvenu gradsku kulu, spomenik kneza Lazara, Narodni muzej, lokalitet „Lazarev grad“ i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike.

Ribarska Banja na karti:

Komentari(0)

Loading