NAJVEĆI RIMSKI GRAD U PANONIJI U potrazi za blagom, ovaj pašnjak je postao meta divljih arheologa (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Basijana je bila najveći rimski grad, tadašnje rimske provincije Panonija, u današnjem Sremu posle Sirmijuma, a njeni ostaci, koji se prostiru na 28 hektara, su pronađeni na lokalitetu Grad, nedaleko od Donjih Petrovaca kod Rume.

NAJVEĆI RIMSKI GRAD U PANONIJI U potrazi za blagom, ovaj pašnjak je postao meta divljih arheologa (FOTO/VIDEO)
vikipedija

U njegovoj blizini, kod sela Dobrinaca na lokalitetu Solnik, pronađeni su ostaci rimskog vojnog logora (CAPVT BASSIANENSE) sa bedemima, kućama i grobovima. Sam lokalitet se danas nalazi pod zaštitom države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja, ali se i pored toga često nalazi na udaru divljih arheologa koji ga prekopavaju u potrazi za bogatim plenom.

NAJVEĆI RIMSKI GRAD U PANONIJI U potrazi za blagom, ovaj pašnjak je postao meta divljih arheologa (FOTO/VIDEO) vikipedija
 

Basijana je osnovana u I veku, na glavnom putu Sirmijum — Taurunum, na prostoru koji su naseljavala panonska plemena Amantini i Skordisci, a 124. godine na osnovu ukaza Hadrijana tokom njegovog boravka u Panoniji je dobila status municipijuma (do tada je bila autonomni civitas).

Ne zna se sa sigurnošću kada joj je dodeljen status kolonije sa kojim se prvi put pominje 214. godine. Basijana je velikim delom uništena invazijom Huna 454. godine i kasnije Gota, ali nije uništeno svedočanstvo o značaju ovog grada. Vizantijski gramatičar Herakle u svojim spisima navodi Basijanu kao sedište episkopije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Arheološka istraživanja na lokalitetu su vršena 1882. i 1935. godine kada ih je radio Arheološki muzej iz Zagreba, a nastavljaju se 1935. godine koje je vodilo Istorijsko društvo iz Novog Sada. Tom prilikom otkrivene su tri zgrade od kamena i opeke, sa sistemom za zagrevanje prostorija - hipokaust, podnim mozaicima i zidnim freskama, kao i kanalizacionom mrežom.

NAJVEĆI RIMSKI GRAD U PANONIJI U potrazi za blagom, ovaj pašnjak je postao meta divljih arheologa (FOTO/VIDEO) vikipedija
 

Tokom daljih istraživanja otkriveno je mnogo kamenih nadgrobnih spomenika, žrtvenika, posuda od stakla, skulpture, kao i više od 300 novčića.

Nakon iskopavanja urađeni su avionski snimci na osnovu kojih je urađen urbanistički plan i utvrđeno je da je grad imao izgled nepravilnog petougla, dimenzija 550m, sa 350m. Grad je bio opasan bedemima sa kulama kvadratne osnove. Grad je imao pravilan raspored ulica, a na kraju glavnih ulica (cardo i decumanus) nalazile su se kapije. Postojale su četvrti sa kompleksima građevina javnog karaktera, kao i stambeni deo u čijem sastavu su se nalazile i radionice za snabdevanje grada.

Iz istorijskih izvora se zna da su u gradu postojale tekstilne radionice (gynaecium Bassianense) koje su se najverovatnije bavile izradom vunenih proizvoda. U Basijani je bila smeštena konjička jedinica Krila Panonije. Iz grada se do naselja prilazilo preko mostova, a vojni logor se nalazio pored sela Dobrinci, tri kilometra od Basijane, na lokalitetu Solnok.

NAJVEĆI RIMSKI GRAD U PANONIJI U potrazi za blagom, ovaj pašnjak je postao meta divljih arheologa (FOTO/VIDEO) vikipedija
 

Najznačajniji pronalazak je rim­ski prsten sa ter­i­torije municip­i­juma Basi­jana koji datira iz III ili IV veka, a znača­jan je u toliko što nje­gova poruka do tada nije poz­nata među nat­pisima na nakitima i to ga čini jedinstvenim. Reč je o ženskom nakitu od bronze, sa latin­skim nat­pi­som koji glasi Veni – Amica (dođi pri­jateljice). Stručnjaci sma­traju da je reč o vereničkom nakitu – slične poruke mogle su se samo naći na luksuznoj rim­skoj keram­ici, u sti­hovima, čak u „Pesmi nad pes­mama“, ali ne i na nakitu.

Među rim­skom aris­tokrati­jom u peri­odu ranog carstva bili su omiljeni sti­hovi pes­nika ljubavne poez­ije, posebno Ovidija, i bile su ljubavnog i erot­skog karaktera. Car Avgust, koji je vladao u to vreme, bio je mišljenja da su podri­vale moral rim­skog društva. Neki izvori tvrde da je i sam Ovidije bio pro­teran iz Rima zbog takvih stihova.

Od te 1935. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava na Basijani nisu rađena nikakva iskopavanja ili istraživanja.

Kako doći od Beograda do Basijane pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading