TVRDI MOMČILOV GRAD Neprobojno utvrđenje na jugu Srbije koje odoleva vekovima

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Pirotski grad ili Momčilov grad, je utvrđenje kraj Nišave u današnjem Pirotu.

TVRDI MOMČILOV GRAD Neprobojno utvrđenje na jugu Srbije koje odoleva vekovima
Printscreen

Srpsko srednjovekovno utvrđenje je relativno malih dimenzija i sastojalo se od citadele branjene predutvrđenjem. Kasnije mu je, najverovatnije u XVIII veku, dograđen slabiji bedem sa puškarnicama na prostoru prema reci.

Prema predanju naroda tokom vekova ali i na osnovu srednjovekovne istorije Balkana, pirotski grad je podignut od strane čuvenog vojvode sa južnih Rodopa Momčila. Zbog ovoga se javlja i naziv Momčilov grad. O Vojvodi Močilu se zna veoma malo i to da je živeo u prvoj polovini XIV veka i da je učestvovao u vizantijskim građanskim ratovima u kojima je uspeo da dobije visoku titulu despota na osnovu svog truda i zalaganja.

Njegovo despotovanje nije dugo trajalo jer je poginuo 1345.-e godine u opsadi grada Periteoriona. Istorijski nije razjašnjeno da li je sam Pirot podigao vojvoda Momčilo ili je to uradio knez Lazar usled straha da će doći do najezde Turaka. Pošto se Pirot nalazio na samom pravcu turskih prodora,

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lazar je u utvrđenje smestio vojnu posadu pod komandom Stefana Musića. Pirotski kraj se u to doba nalazio na glavnom trgovačkom i vojnom putnom pravcu, kroz koji je prolazio Carigradski put.

Pirotsko utvrđenje je obnovljeno 2018. godine.

TVRDI MOMČILOV GRAD Neprobojno utvrđenje na jugu Srbije koje odoleva vekovima Printscreen
 

 

Komentari(0)

Loading