NAJBOLJE SKRIVANA TAJNA Jedna od najdužih pećina u Srbiji, za nju nije znao čak ni Jovan Cvijić (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Turizam 0

Bogovinska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji i jedna je od najdužih pećina u tom delu zemlje

NAJBOLJE SKRIVANA TAJNA Jedna od najdužih pećina u Srbiji, za nju nije znao čak ni Jovan Cvijić (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Bogovinska pećina nalazi se u jugoistočnom podnožju Kučajskih planina. Udaljena je oko 2 km od rudnika uglja „Bogovina“, makadamskim putem. Od Boljevca je udaljena oko 14 km, a od magistralnog puta Paraćin-Zaječar 6 km. Ulaz u pećinu nalazi se na teritoriji JP „Srbija šume“. Infocentar, sa vodičkom službom i ugostiteljskim uslugama, smešten je u lovačkoj kući, na oko 200 m od ulaza. Do ulaza u pećinu izgrađena je pešačka staza.

Pre dvadesetak godina, Bogovinska pećina bila je najduža pećina u Srbiji - 5020 m i među najdužim pećinama u bivšoj Jugoslaviji. Istovremeno, to je bila jedina velika pećina u Srbiji, koja nije bila uređena za turističke posete.

Bogovinska pećina bila je objekat istraživanja brojnih speleoloških ekipa zbog dužine i kvaliteta pećinskog nakita. Detaljno je istražena i objašnjena njena morfogeneza, ali nije raspolagala idejnim projektom za korišćenje u turizmu, ni delimično, ni u celini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U toku višegodišnjeg istraživanja, detaljno su obradili speleomorfologiju pećine i objasnili njenu genezu - način postanka i evoluciju i učinili mnogo za njenu afirmaciju u stručnim krugovima i javnosti. Sem toga, na svetlost dana doneli su fotografije fascinantnog pećinskog nakita, koji nema ni jedna druga velika pećina

U vezi sa istraživanjem Bogovinske pećine, posebno iznenađuje činjenica da Jovan Cvijić nije znao za ovu tada najdužu pećinu. Na teritoriji opštine Boljevac, istraživao je više pećina u slivu Radovanske reke, zatim Ledenicu na Rtnju, Devojačku pećinu kod Podgorca i više puta je bio u blizini Bogovinske pećine. Razlog je što ga meštani nisu obavestili. Čuvali su je za svoje potrebe: sklonište, zbegovi. U to vreme bio je poznat samo ulaz u pećinu (oko 1000 m), a dalje se moglo samo kroz vodeni sifon. Ali u toku sušnih godina, kada voda otekne ili presahne, moglo se ući u glavni kanal.

NAJBOLJE SKRIVANA TAJNA Jedna od najdužih pećina u Srbiji, za nju nije znao čak ni Jovan Cvijić (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

2020. godine su objavljeni fosilni ostaci (zubi) izumrlog pleistocenskog nosoroga Stephanorhinus hundsheimensis (Toula, 1902) poreklom iz Bogovinske pećine, što je prva dokumentovana pojava ove vrste na teritoriji Srbije.

Pećinska reka koja protiče kroz pećinu, donosi sitan pesak i sitan šljunak, koji su poreklom od paleozojskih škriljaca, od kojih je izgrađen sliv Bogovinske reke, koja ponire na kontaktu sa krečnjacima, a pri velikim vodama teče površinskim koritom.

Bogovinska pećina je rečna, periodično aktivna pećina. Izgradile su je podzemne vode, koje dolaze iz sliva Bogovinske reke, a poniru u kanjonu te reke, koja u luku obuhvata krašku ploču, u kojoj se nalazi složen pećinski sistem.

 

Turistički sadržaj

Pri uređenju Bogovinske pećine, bile su u opticaju dve varijante. Prema prvoj iz 1978. godine trebalo je da bude izgrađena jednosmerna turistička staza, po kojoj bi se posetioci kretali Glavnim kanalom, u dužini od oko 350 m. Nakon toga, nailazili bi na terasna proširenja, prolazili kroz raskošni pećinski nakit i silazili u Glavni kanal, oko 150 m od ulaza. Taj deo staze bio bi dvosmeran. Ovo rešenje je izgledalo veoma primamljivo, ali se od njega odustalo jer bi veoma ugrožavalo pećinski nakit. Ipak, staza je izgrađena prema drugoj varijanti. Njena dužina prelazi 1000 m, dvosmerna je i prati Glavni kanal, pri čemu je obezbeđen izlazak na tri terasna proširenja: Rudarska dvorana, Dvorana divova i Hajdučka dvorana. Na ovaj način pećinski nakit je zaštićen od eventualnog oštećenja.

Staza je viša od korita Pećinske reke 0,5 m, a širina je 1,0-1,5 m. Najduži deo pećine, blizu 5 km namenjen je posebnim posetiocima koji će uz kompletnu opremu, u pratnji specijalnog vodiča-speleologa obići deo pećine koji nije turistički uređen.

 

 

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading