PEĆINSKI ČOVEK, MEDVED I VUK Obavezno posetite lokalitet kod Aranđelovca star više od 100 hiljada godina (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Starost pećine procenjuje se na više od sto hiljada godina.

PEĆINSKI ČOVEK, MEDVED I VUK Obavezno posetite lokalitet kod Aranđelovca star više od 100 hiljada godina (FOTO)
Shutterstock

 

Risovačka pećina je značajan paleontološki, arheološki i speleološki lokalitet. Nalazi se jugoistočno od Bukovičke banje, na ulazu u Aranđelovac. Pećina Risovača je spomenik prirode prve kategorije i prirodno dobro od izuzetno velikog značaja.

Nastala je dejstvom toplih mineralnih voda kalcijsko-magnezijskog tipa, koje su poput onih na izvorima u Bukovičkoj banji. Starost pećine procenjuje se na više od sto hiljada godina. Bila je najpre stanište životinja, a u periodu od pre 35.000-50.000 godina i risovačkog (neandertalskog) čoveka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oko 1950. godine, tokom rada kamenoloma, otkrivena je pećina. Međutim, baš zbog rada tog kamenoloma uništen je ulazni deo pećine u dužini od 20 m, koji je u stvari bio stanište risovačkog čoveka.

Od 1953.do 1977. godine vršena su arheološka istraživanja i speleološka istraživanja zahvaljujući kojima su, u mulju koji je ispunjavao pećinu Risovaču od poda do tavanice, pronađeni koštani ostaci preko dvadeset životinjskih vrsta.

Najbrojnije su bile kosti pećinskog medveda, koje čine 2/3 svih koštanih ostataka. Na drugom mestu po brojnosti su ostaci divljeg konja, zatim džinovskog jelena, vuka, pećinskog lava, hijene...

U ulaznom delu pećine, u naslagama nanosa i gline i među koštanim ostacima životinja, otkriveni su i ostaci materijalne kulture paleolitskog čoveka. To su predmeti nastali od kremen kamena i kosti - listoliki nož, koštana šila i bodeži... Na osnovu ovih nalaza ustanovljeno je da je risovački čovek bio savremenik krapinskog čoveka iz okoline Zagreba.

Кoštani ostaci životinja i artefakti pronađeni u pećini Risovači čuvaju se u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, gde se nalazi i skelet pećinskog medveda izrađen od originalnih koštanih ostataka pronađenih u pećini Risovači.

BONUS VIDEO:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading