ISTIČE SE KAO VELIKA KULTURNA ATRAKCIJA Muzej voždu obuhvata prvobitno grobno mesto i veliki top iz vremena Prvog srpskog ustanka (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Muzej vožda Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka i rodonačelnika dinastije Karađorđevića, u Radovanjskom lugu kraj Velike Plane otvoren je krajem jula 2014. i nalazi se u okviru istoimenog spomen kompleksa, koji je krajem 1992. proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

ISTIČE SE KAO VELIKA KULTURNA ATRAKCIJA Muzej voždu obuhvata prvobitno grobno mesto i veliki top iz vremena Prvog srpskog ustanka (VIDEO)
Printscreen/Youtube:Voždov muzej

Za ovaj spomenički kompleks zadužen je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Spomen kompleks Radovanjski lug udaljen je 8.5 kilometara od Velike Plane.

Nalazi se u blizini manastira Pokajnica, u ataru sela Radovanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na površini od 46 hektara obuhvata: prvobitno grobno mesto vožda Karađorđa; crkvu svetog arhangela Gavrila, parohijski dom iz 2010; sada spaljenu letnju pozornicu i ulaznu kapiju.

Na svim turističkim sajtovima, posebno u Velikoj Plani, ističe se kao velika kulturna atrakcija – mesto na kome je od srpske ruke 1817. stradao vođa Prvog srpskog ustanka.

Jedan deo muzeja posvećen je i stogodišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata te se mogu videti vojničke uniforme i oružje iz tog vremena.

 

Može se videti i veliki top iz vremena Prvog srpskog ustanka, velika kolekcija kubura, razni dokumenti toga vremena kao i Karađorđev portret u prirodnoj veličini, dimenzija 210 x 110cm, rad poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića. Karađorđe je prikazan u trenutku kada se hvata za srebrnu sablju, obučen u narodno crno odelo, sa crvenom lentom preko grudi kao znakom dostojanstva. Posetioci crkve tvrde da ih oči sa portreta prate gde god da stanu.

Spomen kompleks Radovanjski lug zahvata površinu od 46 ha. Obuhvata prvobitno grobno mesto vožda Đorđa Petrovića – Karađorđa; crkvu Svetog arhangela Gavrila, poznatu i pod imenom Zahvalnica; nedavno izgrađeni parohijski dom; letnju pozornicu i ulaznu kapiju u Radovanjski lug. Nalazi se na 8.5 km od Velike Plane, odnosno na 3.5 km od Manastira Pokajnice. Dominira jednom udolinom, koja se pruža desno od sela Radovanje.

Vožd Đorđe Petrović – Karađorđe će u srpskoj istoriji biti zapamćen ne samo kao inicijator i vođa Prvog srpskog ustanka (1804 – 1813), već i po svojoj tragičnoj smrti i činjenici da je njegovo telo bilo čak četiri puta sahranjivano. Davne 1817. godine Karađorđe se, posle tri godine izgnanstva, tajno vratio u Srbiju. Na preporuku svog kuma, narodnog starešine Vujice Vulićevića, utočište je našao u selu Radovanje, koje je pripadalo Vujičinom upravnom području. U datom trenutku Karađorđe nije slutio da mu je kum deo zavere za njegovo tajno pogubljenje, čiji je idejni tvorac bio knez Miloš Obrenović, koji je strahovao da će mu Karađorđev povratak ugroziti vrhovnu vlast. U rano jutro 13. , odnosno 26. jula po novom kalendaru, na praznik arhangela Gavrila, zaverenici su sekirom usmrtili usnulog Karađorđa. Pošto mu je glava odvojena od tela, poslata je sultanu u Carigrad, ne bi li se steklo njegovo poverenje i naklonost. Telo pak je zakopano u Radovanjskom lugu, pod jednim hrastom,gde je urezan znak krsta. Docnije će Karađorđevo telo biti više puta premeštano i sahranjivano, dok najzad ne nađe mir u dinastičkoj zadužbini Karađorđevića, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. U međuvremenu, prvobitno grobno mesto Karađorđa je obeleženo (1845.), a danas sadrži mermernu ploču sa tekstom, veliki drveni krst i gvozdenu ogradu.

 

 

1930. godine Kralj Aleksandar I Karađorđević, praunuk vožda Đorđa Petrovića – Karađorđa, sagradio je u pitomom donjem pomoravlju, na levoj obali Morave, spomen crkvu Svetog arhangela Gavrila. Narod je crkvu nazvao Zahvalnica, u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka. Podignuta je prema projektu arhitekte Vasilija Androsova, kao minijatura oplenačke crkve.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading