NIŠKA SKADARLIJA Jedini sačuvani deo nekadašnje varoši na jugu Srbije

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Kazandžijsko sokače je jedini očuvani deo stare niške čaršije izgrađen u prvoj polovini XVIII veka. Kompleks ove čaršije je pod zaštitom države zbog velike arhitektonske vrednosti.

NIŠKA SKADARLIJA Jedini sačuvani deo nekadašnje varoši na jugu Srbije
Printscreen

Kazandžijsko sokače se nalazi na jednoj vrlo specifičnoj lokaciji u strogom centru Niša koja se pruža paraleleno sa ulicom Nikole Pašića između Obrenovićeva ulice na zapadu i Trga Republike .na istoku. Kazandžijsko sokače obuhvata 32.000 m² površine. Aleja je pod zaštitom države kao kompleks velike arhitektonske vrednosti.

Na položaj i nastanak Kazandžijske ulice uticao je Prvi urbanistički plan nakon oslobođenja Niša koji je predviđao da se, na što manjem prostoru, okupi veliki broj različitih zanatlija.

Kako su među zanatskim radnjama dominirale kazandžijske, otuda i naziv Kazandžijska ulica ili sokače. Krajem 19. i početkom 20. veka nosila je naziv zanatlijska, a posle Prvog svetskog rata dobila je naziv Kopitareva, ali je u narodu ostala zapamćena pod nazivom Kazandžijsko sokače.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kompleks „Kazandžijskog sokačeta“ je 1983. godine, zaštićen kao specifična prostorna celina a 1987. godine proglašen za kulturnim dobrom od značaja za Grad Niš. Kako profesor Todorović navodi, 1991. godine Kazandžijsko sokače nije bilo na listi zaštićenih kulturno -istorijskih celina na kojoj su se našle i brojne druge ulice u gradu.

Uređenje ulice krajem devedesetih godina 20. veka uticalo je da se u ulici otvori veći broj kafića i restorana i da ulica postane omiljeno mesto za izlazak mladih i zanimljiva turistička atrakcija.

 

Komentari(0)

Loading