SELO RUŽA I KRIVOG BAGREMA Pod krošnjom ovog stabla odmarao se štab Druge armije sa generalom Stepom Stepanovićem kada mu je stigao istorijski telegram

Jelena Vamović

16:43

Turizam 0

Lipolist je naselje u Srbiji, smešteno je u opštini Šabac, u okrugu Mačva.

SELO RUŽA I KRIVOG BAGREMA Pod krošnjom ovog stabla odmarao se štab Druge armije sa generalom Stepom Stepanovićem kada mu je stigao istorijski telegram
alo!

 

U selu postoji crkva posvećena Uspenju Bogorodice.  Izgrađena 1872. godine, crkva je proglašena spomenikom kulture i zaštićena je od države.

Lipolist ima osnovnu školu „Stepa Stepanović“, koja je dobila ime po feldmaršalu Stepi Stepanoviću, jednom od zapovednika u Cerskoj bici u Prvom svetskom ratu. Bitka se dogodila blizu sela u avgustu 1914. godine, a Stepanović je svoje sedište postavio u Lipolistu.

O ovom mačvanskom selu postoje spisi iz 17. i 18. veka, pa se tako doznaje da se ime sela prvi put spominje 1533. godine.

Od 1985. godine održava se godišnji festival Ruže Lipolista. Festival cveća posvećen ružama uključuje i večeri poezije i druge kulturne događaje. Lipolist je u Evropi poznat po proizvodnji sadnica ruža. U seoskim rasadnicima se godišnje proizvede oko 1.000.000 sadnica, od čega se 800.000 izvozi uglavnom u Rusiju, Poljsku i Nemačku.

Komercijalna proizvodnja sadnica započela je 1931.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruze Lipolista (@ruzelipolista)

Od 2019. godine desetak porodica imalo je rasadnike koji su zapošljavali 1.000 radnika. Najveće plantaže imaju do 6.500 biljaka. Najpoznatija sorta bila je „Maršalka“ („Maršalova ruža“), uzgajana u Francuskoj i nazvana po jugoslovenskom predsedniku maršalu Josipu Brozu Titu. Cvet je bio bele boje sa crvenim rubovima i bio je najprodavanija sorta ruža u Srbiji krajem 1970-ih i početkom 1980-ih. U 2010. godini najviše se gajile ljubičaste sorte. Uzgajivači decenijama pokušavaju da uzgajaju crne ruže , ali tamnocrvena boja je bila najbliže što su postigli.

U Lipolistu, na kraju sela, nalazi se i najstarije drvo – krivi bagrem. Po predanju, ovo je jedan od tri bagrema koji su prvi doneti u naše krajeve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🕊❤️ (@kristijana_cacic)

Krivi bagrem je mesto za koje su vezani svi važni događaji iz istorije ovog naselja. Jedan od njih, koji se pamti i prepričava, zbio se posle završetka Cerske bitke: pod krošnjom ovog stabla odmarao se štab Druge armije sa generalom Stepom Stepanovićem, i baš tada i na tom mestu, ovaj ratnik je dobio telegram sa obaveštenjem o unapređenju u čin – vojvode.

Takođe, ovde postoji i takozvano Etno selo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lanin kutak (@lanulence)

Etno selo je veoma interesantan i neobičan etno kompleks koji se sastoji od više objekata tradicionalne mačvanske gradnje koje je ova porodica preuredila za turističke potrebe i namene.

Lipolist na mapi:

Komentari(0)

Loading