KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu

M. M.

14:00

Turizam 0

Niška tvrđava se nalazi u središnjem delu centralne gradske zone grada Niša koja se prostire na desnoj obali Nišave, u blizina ostalih gradskih sadržaja (kulturno-istorijskih, ugostiteljskih, turističkih, privrednih...). Njena neposredna okolina na površini od približno 57 ha u potpunosti pripada zoni zaštite

KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu
Printscreen

Niška tvrđava je gradsko utvrđenje u centru Niša na desnoj obali Nišave, koje ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Kompleks ovog spomenika kulture sačinjen je iz nekoliko celina čiju zajedničku crtu čini postojanje bogatog kulturnog naslojavanja i složena urbana kompozicija prostora različitih namena i funkcija, istovremeno isprepletanih i povezanih, ali i sukobljenih na istim relacijama. Istorijski podaci i arhitektonsko nasleđe determinišu ovaj prostor kao centralnu tačku oko koje se, na desnoj obali Nišave, počevši od 1. veka n.e. razvijaju kako fortifikacije, tako i urbani elementi Naisa kao naselja.

Niška tvrđava predstavlja kompleksni spomenik kulture i najmonumentalniju urbanističku dominantu centralnog područja grada Niša.

U unutrašnjosti Niške tvrđave pored postojećih izložbenih punktova:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Osim što je istorijski i kulturološki centar Niša, tvrđava je i svojevrsna oaza zelenila u centru grada. Visoko zelenilo je pretežno iz perioda formiranja parka posle Drugog svetskog rata, i uglavnom je visoko listopadno rastinje. Travnate površine nisu godinama adekvatno uređene (osim povremenog košenja). Duž glavnih asfaltnih staza zasađeno je sezonsko cveće. U skladu sa tim vrši se zamena starog i bolesnog drveća i vrši planska sadnja novog. Manje travnate površine se uređuju, dok se velike dodatno ozelenjavaju niskim i žbunastim rastinjem.

Ovo područje je stanište velikog broja životinja, koje u njemu nalaze utočište usred urbane sredine.

Jedino je fauna ptica detaljnije obrađivana  u toku 2016. godine. U tvrđavi je zabeleženo 23 vrste ptica, što je jako veliki broj ptica zabeležen u nekom niškom urbanom parku, bogatiji vrstama jedino je park na Bubnju, ali je taj park dosta izmešten iz centra grada . Najzanimljiviji predstavnici faune ptica su: velika senica (Parus major), rusi svračak (Lanius colurio) , gugutka (Streptopelia decaocto) i slavuj (Luscinia megarhynchos).

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading