SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja!

J. K.

19:11

Turizam 0

Za Sokobanju se sa pravom može reći da je gospodar banjskog turizma u Srbiji i da je srpska kraljica turizma.

SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja!
Foto: J. K.

 

Danas, u vremenu tehnološkog procvata i virtualne (ne)stvarnosti gde se sve više odvajamo od prirode počeli smo da osećamo koliko nam ona zapravo nedostaje i koliko nam je potrebna. Sokobanja sa svim lepotama reljefa, lekovitim vodama, ružom vetrova, biljnim i životinjskim svetom pruža nam mogućnost da ispunimo iskonsku potrebu za boravkom u prirodi na način koji će nas osvežiti pa čak i izlečiti.

Čist vazduh, kvalitetne termalne vode, mnoštvo parkova su idealno mesto za lečenje plućnih bolesti, reumatska oboljenja, nervno obolele osobe, a pogotovo se preporučuje za odmor i rekreaciju. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Turizmom se Sokobanja bavi punih 180 godina a u zadnjih desetak godina se razvija velikom brzinom zbog priliva zdravog kapitala i izgradnjom akva parka Podina wellness centra, tako da pored zdravstenog turizma sa stopostotnim uspehom u lečenju Soko Banja ima i rekreativno komercijalni turizam. Smeštaj u hotelima, privatnim vilama i apartmanima, banja pod Ozrenom beleži iz godine u godinu veliki porast broja noćenja po jednoj turističkoj sezoni.

Lekoviti izvori voda u Sokobanji imaju jako izraženu radioaktivnost a ukupno je šest glavnih izvora ove vrste. Njihova temperature se kreće u rasponu od 28 do 45°C. Kako je prisustvo radioaktivnih gasova u Sokobanji izraženo, svako od gostiju će osetiti efekte blage inhalacije, što ispoljava pozitivan efekat na ceo organizam.

U indikacije za boravak u Sokobanji spadaju bolesti poput: bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, hroničnih ženskih bolesti, anemije, iscrpljenosti organizma i drugih. U kontraindikacije spadaju oboljenja poput: aktivne i početne tuberkuloze, teskih srčanih mana, zaraznih bolesti.

Za portal "Lepote Srbije" o termalnim vodama i njihovom značaju po zdravlje ljudi govorila je Prim. dr Gordana Vidanović iz Sokobanje: 

Lekovite radioaktivne vode mogu se primenjivati u lečenju na različite načine od kupanja i pijenja do stavljanja obloga i inhaliranja u inhalatorijumima. Ipak najzastupljeniji način korišćenja ovih izvora je svakako kupanjem u njima, posebno tokom leta kada se podstiče dejstvo prisutnih minerala na organizam.

Od hemijskih elemenata ove vode sadrže najčešće jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvožde, sumpor i druge i na osnovu sastava i dejstva dele se nav ode sa: ugljenokiselim, sumpornim, hloridnim, toplotnim, mehaničkim i elektrodinamičkim karakteristikama. Termalne vode imaju osobinu da podstaknu cirkulaciju krvi u organizmu i time dovedu do pojačanog izlučivanja otpadnih materija preko urinarnog trakta dok i sami prisutni minerali doprinose promeni ravnoteže tečnosti u tkivima.

SOKOBANJA - ZELENO SRCE U SRBIJI Doktorka iz ove prelepe banje govori o značaju iste po zdravlje ljudi, posebno je dobra za ova oboljenja! Printscreen
 

Na ovaj način telo se oslobađa nakupljenih toksina i javlja se često pominjani okrepljujući efekat ovih voda. Inhaliranjem u organizam se preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu žlezdu, brom koji utiče na nerve, sulfid do zglobova i radon do žlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije najčešće iskašljavanjem.

Ukupno je šest glavnih izvora sa termalno-radioaktivnim karakteristikama u Sokobanji i delimo ih na dve grupe, a to su:

Hipertermalni izvori - čija temperature vode se kreće u rasponu od 39 do 45°C poput one koja izvire u kupatilu "Park".

Hipotermalni izvori – čija temperature voda se kreće u rasponu od 28-34°C, poput one koja izvire u kupatilu "Banjica".

Zajednička osobina svih izvora na ovom području je da ove mineralne vode spadaju u kategoriju alkalnih radioaktivnih voda.

Od Beograda do Sokobanje možete doći na sledeći način: 

 

 

Komentari(0)

Loading