BLATO IZ OVE BANJE LEČI MNOGE PROBLEME Poznata je po raznovrsnim, veoma lekovitim toplim i mineralnim vodama

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Kuršumlijska Banja je jedna od naših banja sa najslavnijom prošlošću.

BLATO IZ OVE BANJE LEČI MNOGE PROBLEME Poznata je po raznovrsnim, veoma lekovitim toplim i mineralnim vodama
Wikipedia

 

Poznata je po raznovrsnim, veoma lekovitim toplim i mineralnim vodama, posebno po mineralnom blatu. Nalazi se u kotlinskom proširenju doline reke Banjske, na 442 m.n.v., 11 km jugozapadno od Kuršumlije.

Kuršumlijska Banja se odlikuje veoma specifičnim šumskim podnebljem malih visina sa značajnim uticajem planine. Kvalitet vazduha oplemenjuju zasadi borova i lipa duž banjskog šetališta, kao i po kotlinskim stranama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kroz Kuršumlijsku Banju teče delimično kanalisana Banjska, posle Kosanice najduža i najbogatija pritoka Toplice. Uzvodno od Banje ovaj rečni tok se naziva Bunjačka reka, uz čiju dolinu vodi dobar makadamski put, do mnogih turističkih zanimljivosti.

 

 

Kuršumlijska Banja raspolaže sa pet grupa toplih izvora (25-68°C) i minerlanih voda, koje po balneološkim osobinama svrstavaju u nekoliko najcenjenijih u Evropi. Glavna bušotina daje više od 20 l/s vode. To je ugljenokisela, sulfidna, mineralna, hidrokarbonatna natrijumskog tipa, silicijumska, litijumska i fluorna hiperterma.

Godine 1987. Bušotinom je dobijena voda „Mamurluk“, koja je ugljeno-kisela, slabo mineralizovana, hidrokarbonatno natrijumska hipoterma (25°C), sa pH 6,5. Spada u naše najbolje kisele vode.

 

 

Lekovita voda „Alkal“ dobijena je bušenjem 1988. godine u dolini Bunjačke reke, izdašnosti 0,05 l/s. Spada u visoko-alkalne (pH 10), nisko-mineralizovane, karbonatno-natrijumske akratopege (14°C); ima sličnosti sa prolomskim vodama, pa je pogodna za lečenje kožnih oboljenja, bolesti organa za varenje, metabolizma i dr.

Lekovito mineralno blato se veštački priprema mešanjem sulfidne termomineralne vode sa zemljom koja se uzima u neposrednoj okolini banjskog objekta.

Kuršumlijska Banja na mapi:

 

 

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading