Misteriozne kamene kugle kod Sokobanje – prirodni fenomen ili delo drevnih civilizacija?
Zagonetne formacije koje vekovima zbunjuju naučnike i posetioce
Zagonetne formacije koje vekovima zbunjuju naučnike i posetioce
Danas nedelju dana u banji možete provesti i za oko 200 evra. Sobe se mogu naći i za manje od 20 evra, cena hrane je kao kod "kuće", a nije isključeno i da nešto ponesete, a blizina ne predstavlja ni veliki izdatak za prevoz.
Sokobanja, jedna od najstarijih i najpoznatijih banja u Srbiji, vekovima je sinonim za zdravlje, opuštanje i prirodne lepote.
Sokobanja je, kao termalna i vazdušna banja, očigledno bila privlačna i u Rimskom, a kasnije i u Otomanskom carstvu
Odlazak u prirodu nam je i više nego potreban nakon haotičnih radnih dana, a ako tražite mesto za svoj sledeći odmor, razmislite o nekoj od prelepih banja u Srbiji. Za lekovite vode naših banja zna se još iz antičkog doba, a neka od lečilišta su jedinstvena i u Evropi.
Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen, rekao je Ivo Andrić o ovom srpskom gradu
Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji.
Na "Zeleno srce Srbije" nisu ostale imune ni neke od najznačajnih ličnosti srpske kulture, književnosti i istorije, te su je rado posećivali baš zbog njene lekovite vode, vazduha, prirode i mira kojom odiše.
Ovo malo banjsko mesto, sa bogatom istorijom i termalnim izvorima, postalo je poznato kao destinacija koja pruža mir, opuštanje i blagodeti za zdravlje, a osim domaćih turista, posećuje je i sve više stranaca.
Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Za nju mnogi kažu da je skriveni dragulj smešten u jugoistočnom delu Srbije, okružen planinama i netaknutom prirodom.
Sokobanja je smeštena u kotlini reke Moravice u centralnom delu istočne Srbije na nadmorskoj visini od 400 metara. Omeđena brojnim planinama, pogodna je za klimatski oporavak.
Sokobanja je smeštena u kotlini reke Moravice u centralnom delu istočne Srbije na nadmorskoj visini od 400 metara. Omeđena brojnim planinama, pogodna je za klimatski oporavak.
Iako nema spora da su mnogi ljudi pronašli spas u ovoj banji, ne može se reći da je u pitanju klasično lečilište.
Grad u podnožju četiri planine čuven po svojim lekovitim vodama, u kojima su svojevremeno boravili Branislav Nušić i Ivo Andrić, danas je rekorder po broju izdatih vaučera, i mesto gde gosti borave najduže.
Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen, rekao je Ivo Andrić o ovom srpskom gradu
Iako su srpske banje prepune stranaca, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od početka godine ovde odelo najviše domaćih turista. U Sokobanji ih je bilo skoro 40.000, u Banji Vrujci preko 3.000 dok je za ovaj period u Niškoj Banji zabeleženo skoro 2.000.
Malo koja banja nudi toliko različitih sadržaja kao Sokobanja